Després de l’acord de governabilitat amb Esquerra, CiU ha començat a desfer alguns dels pactes assolits amb el PP en la darrera legislatura, començant per la Diputació de Barcelona. Com a resultat del canvi de companyia política, on també hi podria haver moviments és al consell de govern de la CCMA. Almenys aquesta és la voluntat d’ERC, que veu els mitjans públics com una important eina per a la construcció nacional.

“No té sentit que l’actual quarta força al Parlament tingui encara una vicepresidència a la CCMA”, va afirmar aquest dilluns la portaveu republicana, Anna Simó. “Esperem que el període de reflexió iniciat per CiU s’estengui a totes les institucions”, va afegir al respecte.

Vot de qualitat de Duart

Cal recordar que, dels sis membres de la CCMA, tres han estat proposats per CiU (el president Brauli Duart, Antoni Pemán i Núria Llorach ), dos pel PSC (Xavier Guitart i Josep Vilar), i un pel PP (el vicepresident Armand Querol).

Per llei, la meitat dels consellers no es pot renovar fins al 2015, així que, si es trenca l’acord amb el PP i se li treu la vicepresidència a Querol, els consellers a proposta de CiU haurien de governar sense majoria. Això implicaria que, si a l’hora de decidir alguna mesura no hi hagués acord amb la resta de consellers i es produís un empat, s’hauria de recórrer al vot de qualitat del president per tirar-la endavant.