Facebook fa marxa enrere i finalment pagarà als mitjans de comunicació per enllaçar amb les seves notícies. La xarxa social ha anunciat que destinarà fins a 1.000 milions de dòlars (uns 820 milions d’euros) durant tres anys a remunerar mitjans de tot el món per l’ús dels seus continguts informatius.

“Reconeixem totalment que el periodisme de qualitat està en el cor de com funcionen les societats obertes: informant i empoderant els ciutadans i fiscalitzant els poderosos”, assenyala el vicepresident per a afers globals de Facebook, Nick Clegg. El directiuu ressalta que la plataforma ja havia abonat 495 milions d’euros entre 1018 i 2020 a empreses periodístiques .

Facebook planeja llançar una nova pestanya de notícies en diversos mercats: ja arribat a acords de pagament amb mitjans als Estats Units i el Regne Unit, i està negociant amb empreses editores franceses i alemanyes.

L’anunci arriba després que, el passat divendres, Facebook bloquegés a Austràlia la compartició d’enllaços de mitjans com a protesta per la nova legislació del país que obliga les grans tecnològiques a pagar els editors. La xarxa social assegura que tot plegat ha estat un “malentès en la relació” amb els editors, però defensa que la normativa faria pagar “quantitats potencialment il·limitades” als grans grups de comunicació, segons Clegg.

Després de restablir dimarts la publicació de notícies, Facebook ha negociat amb el Govern australià una adaptació de la normativa.