La Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya i l’Associació de la Premsa de Madrid han donat suport al periodista Javier Negre pels atacs que pateix a les xarxes socials arran del seu article Los 9 maestros catalanes de la infamia, publicat a El Mundo el 29 d’abril, i que assenyalava amb noms, cognoms, dades personals i fotografies nou professors de l’Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca, investigats per la Fiscalia per un presumpte delicte d’odi.

Com a resposta a aquest article, perfils vinculats a l’independentisme van iniciar una campanya contra Negre que va incloure la difusió de dades personals i imatges de familiars, i que el periodista ja ha denunciat davant la policia.

La junta directiva de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya ha rebutjat uns atacs que al seu parer només tenen per objectiu “fer callar la seva veu i impedir-li que exerceixi el periodisme lliurement”.

La FAPE considera que aquest tipus d’accions “tracten d’impedir el lliure exercici del periodisme a fi d’imposar un règim de por que condueixi a la censura i a l’autocensura i a la supressió de determinades investigacions periodístiques”.

Javier Negre també ha rebut el “ple” suport de l’Associació de la Premsa de Madrid (adherida a la FAPE), que troba “totalment inacceptable” aquesta campanya “d’assetjament, fustigament i amenaces”, un tipus de pràctiques que qualifica d'”inherents a les actituds totalitàries pròpies de les dictadures”.

En la mateixa línia que la FAPE, l’APM creu que la pretensió és “acovardir al periodista de manera que acabi renunciant, per por o per l’afany de protegir la seva família, a complir amb el seu deure, que no és altre que el de publicar informacions veraces que siguin d’interès general”.

Cap de les dues organitzacions es pronuncia sobre una possible vulneració del Codi Deontològic de la Federació per part de Javier Negre ni de l’inici d’una possible anàlisi de l’article publicat per El Mundo.

Cal recordar que el Consell de la Informació de Catalunya sí ha obert una investigació arran d’una denúncia de la Federació d’Educació de CCOO, que considera que l’article de Negre vulnera fins a cinc criteris del Codi Deontològic.