El conseller d’Interior, Felip Puig, ha tornat a criticar els mitjans pel tractament de l’operació “neteja” de la plaça Catalunya del passat 27 de maig. En la seva compareixença al Parlament per explicar l’actuació dels Mossos d’Esquadra, dimecres passat, Puig va lamentar la difusió de fets que “no s’ajusten a la realitat i als quals s’ha donat crèdit”, entre ells les agressions a periodistes identificats: “No és veritat que hi hagués assetjament i agressions a professionals de la premsa”, va afirmar rotund, tot i que quatre informadors gràfics van presentar denúncies, tres a Barcelona i un a Lleida.

El conseller va explicar que Mossos van advertir “insistentment” als fotògrafs acreditats que “s’apartessin de la primera línia d’actuació”. Així, no hi hauria hagut voluntarietat, sinó que la “tensió del moment” hauria provocat que els periodistes que “no havien fet cas de les instruccions dels comandaments de la policia” acabessin rebent.

A banda, Felip Puig va assenyalar que als mitjans “s’han dit mentides, s’han difós mentides i s’han exaltat coses que no s’ajusten a la realitat”. I després de les crítiques rebudes per part del Col·legi de Periodistes, Puig s’hi va tornar criticant un parell de vegades que l’entitat no posés “en evidència” els mitjans que “han estat repetint una mentida sabent que era mentida”.

El conseller es referia a la informació sorgida el mateix dia 27 i que en alguns mitjans, entre ells Catalunya Ràdio, es va mantenir fins diumenge, la qual deia que hi havia una persona “a l’Hospital Clínic amb la melsa destrossada, el pulmó perforat i amb risc de mort com a conseqüència del impacte d’una bola de goma”. “Aquest pobre ciutadà imaginari alguns mitjans de comunicació l’han matat dos o tres dies”, va etzibar.

Imatges manipulades

Felip Puig també va assegurar que algunes imatges de l’actuació a la plaça Catalunya estaven manipulades i que es van difondre informacions falses a la xarxa i als mitjans de comunicació. En aquest sentit, va dir que foto d’un mosso suposadament agredint un discapacitat físic “no és certa”.

Els policies “intentaven apartar el seu acompanyant que feia servir d’escut humà el disminuït”, segons va dir Puig, tot i que Sebastián Ledesma, l’al·ludit, va enviar fa uns dies una carta als mitjans de comunicació desmentint aquesta versió i assegurant que sí que es va sentir amenaçat.

“Ponderació” i “equilibri”

Puig també va criticar que els mitjans instauressin la idea que l’operació era un “desallotjament”, cosa que va negar rotundament, i els va acusar de “voler projectar una imatge que atorga la presumpció de culpabilitat a la policia”. Així, va demanar “ponderació” i “equilibri” a l’hora d’informar.

El conseller va subscriure “al 100%” les paraules que va dir la portaveu d’Esquerra en el debat al voltant de l’operació d’ordre públic relacionada amb el cas Bolonya: “És cert que les imatges que s’han difós pels mitjans són molt dures, són dures, però també és cert que no hem vist en aquests mitjans de comunicació les imatges d’agressió que pateixen els Mossos per part d’un grup reduït de violents i creiem que el tractament informatiu ha estat del tot desproporcionat”.

Les imatges, però, no van ser mostrades, perquè, segons va explicar Felip Puig, de fer-ho podrien ser anul·lades com a proves.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram