Foto: Guillem Roset / ACN

El diputat de Junts Francesc de Dalmases ha reconegut que la lliçó que extreu després de l’afer al Preguntes freqüents és que no hauria d’haver tingut la conversa amb la periodista “en aquell moment” i ha justificat la discussió pel marc de “confiança” amb la periodista. Durant la comissió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Dalmases ha justificat la “discussió encesa” perquè l’entrevista amb la llavors líder del Parlament no va respectar el format acordat amb el programa. “Qualsevol altra persona amb experiència política hauria marxat i callat, jo no sé ser així”, ha dit. Per la seva banda, el director de FAQS, Pere Mas, ha dit que la periodista que hauria estat intimidada no va voler denunciar-ho per “por” per la situació de vulnerabilitat laboral que patia el programa.

Dalmases ha reiterat que el que va mantenir amb una periodista del programa FAQS va ser una “discussió encesa” i que no va existir cap tipus d’amenaça. “Quin sentit tindria un cop acabat el programa d’un espai que acabava”, s’ha qüestionat. El diputat ha recordat que es va produir la discussió d’acord amb un context “que determina els fets”. Ha recordat que coneix el sector de la comunicació i els mitjans des de fa molts anys i que manté bona relació amb molts professionals. També ha recordat la relació propera que tenia amb la periodista del FAQS amb qui va discutir.

Un cop realitzada l’entrevista a la llavors presidenta del Parlament, Laura Borràs, Dalmases ha dit que van constatar que no s’ajustava en allò que s’havia acordat. “No puc callar i necessito dir-ho. Ens vam situar a l’espai del ‘trenet’ amb les portes obertes i vam tenir la discussió. Aquelles persones que m’havien recomanat no fer l’entrevista tenien raó. Jo que havia donat la cara m’havia equivocat”, ha relatat.

Dalmases ha reiterat les seves disculpes perquè la situació “no s’hauria d’haver produït en aquell lloc i en aquell moment”. Ha negat que mai s’hagin produït “orientacions” ni “coaccions” cap a periodistes, i ha recordat que en moltes ocasions ha ajudat periodistes a rebre informacions i a negociar entrevistes amb dirigents polítics com Laura Borràs.

Per la seva banda, el director de FAQS, Pere Mas, ha recordat el context en què es van produir els fets: coincidia amb una setmana intensa a nivell polític i judicial per la llavors presidenta del Parlament, Laura Borràs, i els treballadors del programa patien pel seu futur laboral per la no renovació del programa.

Mas ha insistit que el diputat Dalmases va agafar la periodista del programa amb qui havia pactat l’entrevista i se la va emportar a una zona d’espera. Allà es va produir una discussió a porta tancada, on no es va deixar entrar ningú més a la sala, i des de l’exterior d’aquesta es van sentir crits. “La informació va córrer pels passadissos. Em va venir a buscar la persona de producció a qui no havien deixat entrar tremolant, nerviosa i alterada, i m’ho va explicar”, ha explicat.

Mas ha dit que, en un primer moment, la persona que va patir la situació no va voler denunciar-ho públicament “per por”, perquè era una qüestió que afectava la llavors presidenta del Parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs. “Hi havia una situació de vulnerabilitat laboral pel futur de tothom”, ha explicat. Mas ha lamentat la “intimidació inacceptable” que es podria haver resolt amb unes disculpes l’endemà enlloc d’insistir en “desmentir els fets”.

El director de TV3 creu que es tracta d’un cas “aïllat”

El director de TV3, Sigfrid Gras, ha explicat el procés que va seguir la cadena en ser coneixedora dels fets. Des de la televisió catalana han indicat que des de llavors s’exigeix a totes les productes que treballen per a ells que respectin el Llibre d’estil de la CCMA i que així ho determinen els contractes que se signen. També han limitat l’entrada de convidats acompanyants de polítics i estudien fer complir el protocol per evitar l’assetjament a qualsevol persona que entri a les instal·lacions de TV3.

Gras ha assegurat que l’afer del FAQS és un “cas aïllat” perquè no tenen constància que se n’hagi produït cap altre. “Parlem amb els directors dels programes i ens diuen que no hi ha altres situacions”. “No sabem què més podem fer”, ha conclòs.

El director de l’Agència Catalana de Notícies, Iu Forn, ha recordat que no era a Catalunya quan es va produir la discussió després de l’entrevista de Borràs al FAQS i que no treballava a l’agència pública quan un dels seus treballadors hauria rebut “intimidacions” per part de Dalmases. “Em van informar que la situació s’havia produït durant la darrera campanya electoral i vaig preguntar si hi havia proves, i se’m va respondre que sí”, ha explicat.

Forn ha explicat que des que és director no li consta que s’hagi produït cap fet que l’obligui a “prendre mesures”. “No puc prendre mesures d’una cosa que no ha passat”, ha destacat. “Quan vaig parlar amb la persona que em va explicar els fets, em va dir que ell ho derivava sempre als seus superiors. Els encoratjo a què investiguin en aquest sentit”, ha comentat. “Em va dir que el que ell considera com a intimidacions van ser sostingudes en el temps”, ha conclòs.

Els grups s’emplacen a la Comissió de l’Estatut del Diputat

Després de la intervenció de Dalmases, els grups parlamentaris han titllat la situació de “molt greu”. Des del PSC han recordat que les paraules de Dalmases “xoquen” amb les que planteja el director del FAQS. “La comissió de l’Estatut del Diputat del Parlament ha de valorar quines normes s’han infringit”, ha dit la diputada socialista Beatriz Silva. “El que va succeir al FAQS no ha de passar en cap mitjà i menys per un diputat que ha ser exemplar”, ha afegit.

Des de Vox, Alberto Tarradas ha lamentat l’actitud del “separatisme” d’“humiliar” tot aquell qui pensi diferent. Pel que fa a la CUP, Xavier Pellicer ha lamentat l’actitud “violenta”, amb “crits” i “cops al mobiliari” i que hi hagi periodistes que hagin “passat por”.  Susanna Segovia (En Comú Podem) ha emplaçat De Dalmases a dimitir i ha reclamat que la comissió de l’Estatut del Diputat “emeti un informe” sobre la qüestió.  En la mateixa línia, Anna Grau (Cs) ha dit que Dalmases ha de “cessar d’una vegada”. La diputada del PPC Lorena Roldán ha defensat uns mitjans de comunicació lliures i ha assegurat que els independentistes estan “mal acostumats”.

Finalment, la republicana Raquel Sans ha dit que no es pot “minimitzar” la situació patida per la periodista del FAQS i també ha apostat perquè la Comissió de l’Estatut del Diputat valori si s’ha vulnerat el codi de conducta. Francesc Ten, de Junts, ha dit que els fets “no s’haurien d’haver produït mai” i ha posat en valor que Dalmases s’hagi disculpat.

La CCMA i TV3 prendran mesures per evitar que es repeteixin situacions com la de Dalmases al ‘FAQS’
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram