Lluís Tomàs (PSC), Laura Ruiz (Movem), Víctor de León (ERC) i Juanjo Pérez (Cs) (foto: Línia Nord).

Els partits de l’oposició de Martorell han fet front comú per reclamar al govern de Xavier Fonollosa que garanteixi la pluralitat als mitjans de comunicació municipals, segons informa Línia Nord. Tal com va avançar aquest mitjà fa un mes, les quatre formacions –PSC, Movem Martorell, ERC i Ciutadans– han anunciat aquest dijous que han presentat una denúncia al Consell de l’Audiovisual de Catalunya per aquesta suposada manca de transparència.

De fet, la denúncia va ser presentada l’octubre passat i el CAC ja va requerir a l’Ajuntament informació sobre la presència dels grups de l’oposició a Ràdio Martorell entre maig i octubre de 2020. Davant d’això, el consistori hauria presentat “talls de les intervencions al ple municipal”, segons ha dit la portaveu de Movem, Laura Ruiz, i han corroborat la resta de representants. “El CAC va considerar que aquesta informació era insuficient i va donar tres mesos a l’Ajuntament per presentar-ne més”, ha detallat el líder del PSC, Lluís Tomàs.

En aquest sentit, des del consistori han assegurat a aquest mitjà que “tots els requeriments del CAC ja han estat respostos” i que, per tant, ara cal esperar la resposta de la institució. A més, el govern municipal creu que la queixa de l’oposició “no té fonament”, i recorda que “en els últims mesos s’ha ampliat la difusió del ple” i que l’Ajuntament té “el segell de transparència Infoparticipa que reconeix la UAB, el 2020 amb el 100% de transparència”.

Des de fa sis anys

Per als regidors de l’oposició, aquesta manca de transparència no només ha existit el darrer any, sinó que es remunta sis anys enrere, des de l’accés de Xavier Fonollosa, de Junts per Martorell, a l’alcaldia. “Durant els mandats de Salvador Esteve (CiU) i Dora Ramon (PSC), aquest fet no s’havia produït mai”, ha assegurat Tomàs. En canvi, afirmen que, des del 2015, no se’ls ha convocat mai a l’emissora municipal per comentar temes d’actualitat local, com també lamenten que no s’hagi organitzat cap debat. “L’únic espai amb què comptem és un article de 2.336 caràcters amb espais (360 paraules aproximadament) al butlletí municipal que es publica cada dos mesos, i no sempre es publica”, apunten.

Tot plegat, segons el portaveu d’ERC, Víctor de León, impedeix “la fiscalització ciutadana, quelcom molt rellevant en una societat democràtica”. Alerta que això pot provocar un “sentiment de frustració” que, alhora, pot derivar en l’auge de forces com Vox. Per la seva banda, el regidor de Cs, Juanjo Pérez, ha insistit en el “dret de la ciutadania a conèixer els temes que els afecten directament”, un dret que creu que no s’està complint, i ha sentenciat que els partits de l’oposició estan “anul·lats”: “No existim als mitjans de comunicació municipals”.

El detonant

Sí bé els quatre portaveus han recalcat que, segons ells, el problema ve de lluny, també han admès que fa uns mesos va arribar el detonant. “En un ple, davant d’una interpel·lació del PSC, l’alcalde va dir ‘vostès no surten als mitjans de comunicació públics perquè no desperten interès, qui interessa és qui mana’”, ha explicat Ruiz. Aquestes declaracions, diuen, els van acabar de convèncer per posar fil a l’agulla i presentar la queixa corresponent al CAC.

Mentre esperen que el procés s’acceleri, els representants de l’oposició tenen clar que el recent nomenament de Lluís Sagarra com a regidor de Comunicació “ha estat fruit de la denúncia” i creuen que “no millorarà res”. Cal recordar que, fins ara, qui havia assumit les competències de comunicació des del 2019 havia estat l’alcalde.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram