L’Ajuntament de Girona s’ha adherit a la Xarxa Internacional de Ciutats Refugi i ha signat un conveni amb el PEN Català pel programa Escriptor Acollit, que té per objectiu acollir un autor amenaçat, perseguit o amb risc de ser empresonat. En el marc d’aquest programa, a partir d’aquesta tardor Girona acollirà durant un any el periodista i blocaire egipci Amir Ali.

Durant aquest període, el consistori gironí es farà càrrec del seu allotjament i manutenció econòmica. S’espera que el periodista, que actualment viu a les Canàries, arribi a Girona en les properes setmanes.

Qui és Amir Ali?

Amir Ali, de 29 anys, és conegut pels seus punts de vista seculars i els seus escrits crítics sobre l’Islam i les altes autoritats religioses d’Egipte, publicats a al seu blog. El periodista també havia treballat al diari de l’oposició al Govern de Hosni Mubarak, Al-Ghad, que va ser clausurat per les autoritats.

Segons la informació recollida pel PEN, Ali ha estat sotmès a assetjament tant per les autoritats egípcies com per una part de la societat des de l’any 2005, i ha patit amenaces per part dels extremistes islàmics. El periodista ha estat detingut breument dues vegades pels seus escrits crítics, el 2005 i el 2006, i acusat de “blasfèmia” poc abans de la revolució del 25 de gener de 2010, però no va respondre a la convocatòria i el cas va ser arxivat.

El PEN creu que el seu nivell de risc ha augmentat des de la revolució egípcia, ja que el creixent poder dels Germans Musulmans ha provocat una onada de repressió contra escriptors i blocaires seculars. El blog d’Ali ha estat piratejat diverses vegades i les amenaces contra la seva persona s’han incrementat des del 15 de setembre de 2012, quan va publicar un article en un diari digital local en suport de l’estudiant Saber Alber, detingut sota l’acusació d’insultar la religió per un altre escrit. Les amenaces en contra d’Amir Ali es van intensificar i va refugiar-se a Espanya.

El programa Escriptor Acollit

Des del 2007, el PEN Català coordina el programa Escriptor Acollit, hereu de l’anterior Ciutats Refugi impulsat pel Parlament Internacional d’Escriptors, que es realitza sota l’aixopluc de l’International Cities of Refuge Network, del qual el PEN n’és membre fundador i executiu.

El programa s’ha dut a terme a les ciutats de Barcelona, on encara continua, i a Palma, els anys 2009-2011. Fins ara se n’han beneficiat Salem Zenia (Algèria), Sihem Bensedrine (Tunísia) i Rhodah Mashavave (Zimbàbue).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram