Després de set anys i mig d’absència, Google ha reactivat el seu agregador de notícies a Espanya. La recuperació del servei s’ha produït coincidint amb el 20è aniversari mundial de Google News.

La reobertura de Google News es produeix després que el Govern espanyol hagi actualitzat la legislació sobre drets d’autor en l’entorn digital, suprimint l’anomenat cànon AEDE, el qual va provocar el seu tancament. Espanya és l’únic país on Google havia deixat d’oferir aquest servei.

La vicepresidenta de Google a Espanya i Portugal, Fuencisla Clemares, ressalta que Google News “ajuda els lectors a trobar notícies de fonts fidedignes, des dels llocs web de notícies més grans del món fins a les publicacions petites, locals i especialitzades”, i per tant a “descobrir més fàcilment el panorama general del que està succeint al seu voltant”.

Clemares assenyala que facilitar als lectors trobar les notícies que cerquen també beneficia els mitjans de comunicació. En aquest sentit, la directiva destaca que, quan es va tancar Google News a l’Estat, el trànsit als mitjans digitals es va reduir un 10%, amb un major impacte en els més petits.

A banda de la reactivació de l’agregador de notícies, la tecnològica treballa per posar en marxa a Espanya Google News Showcase, un programa de productes sota llicència que “aporta una nova experiència i paga els editors perquè generin continguts especialment cuidats, destinats als panells d’històries de Google News i Discover”.