L’advocat del director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha al·legat que dos directius de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals li van posar un “parany” i el van sotmetre a una “insuportable pressió” perquè assumís una responsabilitat sobre publicitat que no tenia i donés el seu vistiplau a l’emissió de l’anunci del referèndum de l’1 d’octubre. Es tracta de Núria Llorach, vicepresidenta de la CCMA, i Martí Patxot, director comercial i de màrqueting

En un escrit al qual ha tingut accés Efe, l’advocat Carles Monguilod demana al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona que revoqui el processament de Gordillo en la causa de l’1-O i en decreti el sobreseïment. Com ja va argumentar el periodista davant la jutgessa en la seva declaració, l’escrit sosté que el director de Catalunya Ràdio té competència en els continguts informatius, però no en l’emissió de publicitat.

Saül Gordillo, Núria Llorach, Martí Patxot i el director de TV3, Vicent Sanchis, estan processats per desobediència per la difusió de la publicitat institucional de l’1-O. Els quatre han han de comparèixer davant la jutgessa el 10 de maig perquè els notifiqui el processament.

Pressió “insuportable”

El document presentat per l’advocat de Saül Gordillo assenyala que Núria Llorach i Martí Patxot van pressionar el periodista “de forma injustificada i fins a cert punt indecent” i “insuportable” en una sèrie de correus creuats, perquè aprovés l’emissió dels anuncis de l’1-O, malgrat que, insisteix, era “innecessari”, ja que no tenia competències sobre la matèria.

L’escrit de Monguilod indica que tant Llorach com Patxot van intentar “insistentment” amb els seus correus “involucrar” Gordillo en allò que intuïen que “podria constituir a la fi la comissió d’un delicte de desobediència”, ja que l’urgien a aprovar l’emissió dels anuncis a Catalunya Ràdio. La defensa del periodista argumenta que Llorach i Patxot van teixir un “pla premeditat” per “ampliar o expandir” les possibles responsabilitats penals involucrant altres persones en la seva estratègia de “socialització del dany” si les seves accions arribaven al jutjat.

Per aquest motiu, l’advocat retreu les “maniobres” de Llorach i lamenta que Patxot aportés a la jutge alguns dels correus electrònics que van intercanviar, obviant “maliciosament” i de manera “premeditadament tendenciosa” els que demostrarien la innocència de Gordillo. Així, Monguilod aporta la sèrie completa de correus electrònics que tots ells es van intercanviar entre els 6 i el 22 de setembre, i també els missatges de WhatsApp que de forma paral·lela el periodista va creuar amb l’advocat.

En un dels correus, del 16 de setembre de 2017, Núria Llorach recordava a Saül Gordillo, davant la seva negativa a acceptar que tingués competències sobre l’emissió dels anuncis, que havia d’assumir les seves “responsabilitats”, com ja havien fet Sanchis, Patxot i ella mateixa. “Tu i la teva consciència sabreu, però recorda que vas entrar a la direcció de Catalunya Ràdio avalat pel teu compromís i la confiança que determinada gent va dipositar en tu”, li etzibava la presidenta en funcions de la CCMA.

Finalment, després de rebre diversos missatges de Patxot i Llorach instant-lo a donar el vistiplau a l’emissió de l’anunci, el 17 de setembre Gordillo va respondre: “Per desbloquejar la situació. No tinc objecció dins les meves competències. Endavant”.

L’escrit de defensa ressalta que Núria Llorach va lliurar a la Guàrdia Civil un organigrama de la CCMA en què ella figura a la cúspide, i per sota hi ha set directors al mateix nivell i amb àmbits competencials estancs, entre els quals Martí Patxot, director comercial i de màrqueting, i Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio i Mitjans Digitals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram