El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha comparegut aquest dilluns davant la comissió d’afers institucionals del Parlament per presentar el pressupost del Departament, que puja a un total de 404,5 milions d’euros. D’aquests, 225 milions corresponen a l’aportació de la Generalitat a la CCMA (com enguany), una davallada del 31,8% respecte el 2010.

En la seva intervenció, Homs, que ha valorat el “gran esforç” col·lectiu (de l’ens, els treballadors i el sector en general) a l’hora de reduir la despesa, ha afirmat que la CCMA és la “gran prioritat” del Departament de Presidència. Per això, malgrat la retallada en l’aportació –“una situació com l’actual obliga a escollir”, ha dit–, ha assegurat que, si mai hi hagués quelcom que posés en perill el futur de la Corporació, el Govern “hi seria” per evitar-ho.

Pel que fa a les polítiques de comunicació, per al 2014 s’ha presentat un pressupost de 28,7 milions d’euros, un 5,3% més respecte a la previsió d’aquest any. En aquest àmbit, el conseller Homs ha situat com a eixos prioritaris la tramitació del projecte de Llei de transparència i sostenibilitat del sector de la comunicació; reforçar la col·laboració entre les televisions del país “siguin del nivell que siguin”; avançar en les polítiques de transparència i retiment de comptes a través de la informació i comunicació als ciutadans amb la posada en marxa d’un portal, i intensificar la lluita contra la pirateria en l’àmbit radiofònic i televisiu.

Ajuts als mitjans privats

El conseller del Departament de la Presidència també ha ressaltat com a “prioritari” per al Govern el foment del català als mitjans de comunicació. En aquest sentit, ha recordat que, segons dades del Baròmetre de la Comunicació, la llengua catalana està en situació d’inferioritat respecte a la castellana pel que fa als mitjans, motiu pel qual considera “imprescindible” i “absolutament justificat” el manteniment de les subvencions. “Si no hi hagués el tema del català no hi hauria d’haver cap mena de subvenció als mitjans privats”, a afegit al respecte.

Durant la seva intervenció, Francesc Homs ha ressaltat que, els pressupostos del Departament de la Presidència (els 179,5 milions que queden descomptada l’aportació a la CCMA), els quals s’han reduït el 50,77% des del 2010, han “incrementat” la despesa vinculada a polítiques de la seva competència (esports, exteriors i comunicació), passant del 47% del 2013 al 53% previst per al proper any, en detriment amb la destinada a funcionament, que és on s’han produït els “ajustos principals”, ha afirmat.