Després de gairebé tres anys i mig, la televisió pública de les Illes Balears IB3 es pot a veure a Catalunya. Les emissions s’han reprès aquest divendres, un mes després de l’anunci realitzat pel president de la CCMA, Brauli Duart.

Les emissions es realitzen sota la marca IB3 Global, l’equivalent al canal TV3cat, que com aquest emet la programació que no té limitacions de drets en altres territoris. El senyal arriba al Principat a través del múltiplex de la CCMA per on emeten TV3 i els canals 3/24, Super 3/33 i Esport3.

Amb la restitució de les emissions d’IB3 a Catalunya, s’ha tornat al punt on va quedar la reciprocitat televisiva fa gairebé tres anys i mig. Arran de l’acord signat el gener de 2009 pels dos governs, IB3 va emetre al Principat fins a l’octubre de 2012, quan l’Executiu balear va decidir tancar el seu canal per satèl·lit a causa de les retallades.

Posteriorment, el 31 de març de l’any passat, el Govern de José Ramón Bauzá va deixar perdre les emissions dels canals 3/24 i Super3/33 a les Balears, les quals es van recuperar el passat desembre.

Els governs celebren l’ampliació de l’espai comunicacional

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern català, Neus Munté, ha qualificat de “pas endavant” la recuperació de la reciprocitat televisiva entre TV3 i IB3. Per a Munté és una “excel·lent notícia” que a Catalunya s’hagi pogut ampliar l’oferta en català ampliant l’espai comunicacional comú en aquesta llengua.

La portaveu de l’Executiu català confia en què ben aviat la reciprocitat televisiva amb el País Valencià sigui també una realitat. En aquest sentit, ha assegurat que des del Govern hi ha la voluntat d’arribar a un acord semblant.

En una mateixa línia s’ha expressat el vicepresident balear, Biel Barceló: “Aquestes passes són molt importants per anar construint l’espai comunicacional en llengua catalana” ha dit en referència a la recuperació en poc temps de les emissions d’IB3 i Super 3/33 i 3/24, respectivament.

Barceló també ha celebrat que ara les produccions audiovisuals pròpies de les Illes puguin tenir una projecció a un mercat més ampli. “La voluntat del Govern és continuar treballant per ampliar aquest espai comunicacional i la projecció dels nostres productes audiovisuals”, ha afegit.

Les emissions d’IB3 Global a Catalunya tenen un cost de 4.750 euros anuals (sense IVA), segons ha explicat el Govern balear, mentre que les emissions dels canals de la CCMA a les Balears (incloent el multiplexor estadístic que les fa possible), tenen un cost de 47.468,14 euros.