El Jutjat d’Instrucció número 41 de Madrid ha imputat una dotzena periodistes de vuit mitjans per publicar el contingut del sumari de la causa contra els CDR detinguts el 23 de setembre per un suposat delicte de terrorisme.

Els professionals investigats treballen a El Mundo, El País, ABC, El Confidencial, La Vanguardia, El Español, la Cadena SER i RTVE, i han estat citats a declarar el 29 de novembre per un presumpte delicte de revelació de secrets.

Les defenses dels set CDR detinguts preventivament van denunciar la “filtració massiva” de la causa que instrueix l’Audiència Nacional, que es trobava sota secret de sumari, i entenien que només podien provenir del Ministeri de l’Interior o de l’Administració de Justícia.

L’Audiència va derivar el cas al Jutjat d’Instrucció de Madrid, i el magistrat Juan Carlos Peinado ha decidit imputat els missatgers. “El delicte de revelació de secrets és aplicable a funcionaris, no a periodistes, emparats pel secret professional”, ha advertit el Col·legi de Periodistes de Catalunya, que ha qualificat “d’atac a la llibertat de premsa” la imputació dels professionals per “publicar informació valuosa i veraç” sobre el sumari.

Per la seva part, Alerta Solidària ha assegurat que “és d’una enorme covardia no voler afrontar la veritable responsabilitat en les filtracions, que recau en el propi aparell de l’Estat, i apuntar cap a la premsa que, malgrat el més que qüestionable tractament periodístic fet per diversos mitjans (sense ètica, rigor, contrast de les informacions i amb constants vulneracions del dret a la intimitat o a la presumpció d’innocència) no és la responsable d’aquestes filtracions”.