L’atac per part d’un alumne de 13 anys a l’Institut Joan Fuster de Barcelona, que va acabar amb el tràgic resultat d’un professor mort i quatre persones ferides (dues professores i dos alumnes), va reunir ràpidament nombrosos mitjans de comunicació a les portes del centre per cobrir els fets.

Però l’actitud d’alguns dels informadors, desplaçats poc després al lloc dels fets aconseguir declaracions de professors i alumnes enmig d’un clima de consternació, va acabar creant indignació. Al final, un grup de docents i pares va fer un cordó humà per allunyar la premsa dels estudiants.

Posteriorment, l’AMPA de l’institut del barri de Navas va emetre un comunicat on denunciava que alguns membres dels mitjans havien “violat repetidament” la llei de la protecció de menors “en moments molt difícils per als menors, els seus educadors i les seves famílies”. A més, recordava l’article 36 de la normativa:

1. Els infants i els adolescents tenen dret a la llibertat d’expressió en els termes constitucionalment establerts. Aquesta llibertat d’expressió té el seu límit en la protecció de la intimitat i la imatge del mateix infant o adolescent.

2. S’ha de preservar els infants i els adolescents de la difusió de llurs dades personals, de la difusió d’imatges que atempten contra llur dignitat i de l’explotació econòmica de llur imatge.

3. Els poders públics han de vetllar, amb un interès especial, pel dret a la intimitat i a l’honor dels infants i adolescents, especialment dels que han estat objecte d’agressions sexuals, maltractaments o qualsevol altra experiència traumàtica.

A més, l’AMPA també convidava els mitjans a “llegir” el Codi deontològic del Col·legi de Periodistes, especialment l’article 9, tal com també havia fet el Consell de la Informació de Catalunya:

Respectar el dret de les persones a la seva pròpia intimitat i imatge, especialment en situacions de vulnerabilitat i malaltia i en casos o esdeveniments que generin situacions d’aflicció o dolor, evitant la intromissió gratuïta i les especulacions innecessàries sobre els seus sentiments i circumstàncies, especialment quan les persones afectades ho explicitin.

Totes aquestes peticions, però, sembla que no han fet efecte en alguns dels professionals. Aquest dimarts, professors i alumnes han desplegat una pancarta amb el lema Exigim respecte i amb els símbols de prohibició de càmeres de televisió i de fotografia. A més, un grup d’estudiants vestits de negre ha format una cadena humana per impedir que es poguessin prendre imatges dels menors entrant a l’institut. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram