El ministre d’Indústria, José Manuel Soria, va tornar a argumentar aquest dimarts al Senat el tancament d’un dels tres múltiplexs de TDT de què disposa Catalunya (els dos de la CCMA i el concessionat a Godó), emparant-se altre cop en la redistribució de l’espectre radioelèctric per desenvolupar la tecnologia mòbil 4G a instàncies de la Unió Europea.

En resposta al senador de CiU, Ramon Alturo, Soria va assegurar que no tenia cap problema en què Catalunya sigui l’únic territori amb tres MUX, però sí va remarcar que li sembla “malament” la utilització del seu espai radioelèctric, ja que segons ell està essent “infrautilitzat”, cosa que per al ministre és “preocupant”.

Les TV locals, en el punt de mira

Per a Alturo, darrere la decisió tècnica “s’hi amaga una decisió política que pretén torpedinar la llengua i la cultura catalanes”. Soria, però, va respondre que ni la situació de TV3 ni de la llengua depenen del seu ministeri, sinó que ha de ser la Generalitat la que decideixi quin espai queda per a la televisió autonòmica i quin per a les locals.

D’aquesta manera, feia referència al suggeriment que va fer el Ministeri a finals de maig en una reunió amb la Generalitat. Segons va explicar aleshores el secretari de Comunicació, Josep Martí, Indústria va proposar ubicar un MUX de TV3 en l’espectre radioelèctric de la TDT local, perquè aquestes cadenes “no serveixen de gaire cosa i acabaran desapareixent”.

Tot i reconèixer que hi ha un espai de la TDT local que està “infrautilitzat”, Martí va desmarcar-se de la tesi del Govern espanyol en considerar que, malgrat es tracta d’un sector complex, a Catalunya té un sentit.

“Enganyats”

En la sessió de control d’aquest dimarts al Senat, Ramon Alturo va assegurar que la Generalitat i el seu partit se sentien “enganyats”, i va retreure al ministre que abans de les eleccions europees assegurés que la informació sobre el tancament d’un MUX havia estat un “malentès”, i que dies després dels comicis ho confirmés.

Finalment, el senador de CiU va afirmar que, existint solucions tècniques i espai radioelèctric suficient, la Generalitat no renunciaria a cap múltiplex ni a la reciprocitat amb les Illes Balears i el País Valencià.

Fonts: Agències