La Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya i la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Expressió han reclamat als mitjans de comunicació que adoptin mesures necessàries per protegir les professionals de la informació de l’assetjament que pateixen a xarxes socials i pàgines web. La FAPE considera que aquest és un dels problemes “més greus” que pateixen les dones periodistes en l’exercici de la professió.

Segons una enquesta de 2018 de la Federació Internacional de Periodistes, un 43% de les periodistes han patit assetjament online, però només el 53% va informar-ne la direcció dels seus mitjans, els sindicats o la policia. A més, en dos terços dels casos no es va fer res. La FIP ressalta que una de les dificultats a les quals s’enfronten les professionals és que no reben el suport necessari per part de companys i redaccions.

L’organisme internacional recorda que l’assetjament online “és una qüestió de salut i seguretat que s’ha de considerar com a tal en la indústria dels mitjans de comunicació”. Per això, ha elaborat una guia que, entre altres recomanacions, proposa que els mitjans tinguin un grup de treball per examinar les denúncies d’assetjament, donar suport i organitzar una resposta davant dels agressors.

Per sensibilitzar sobre la “magnitud” del problema, la PDLI ha difós un documental de l’Institut Internacional de Premsa, elaborat amb la col·laboració de la plataforma, on es recull el testimoni de periodistes com Ana Pastor, Pepa Bueno i Mònica Terribas. L’IPI també ha identificat una sèrie de bones pràctiques per combatre l’assetjament online i emparar les professionals.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram