Aquest dilluns va arrencar el judici per la demanda dels treballadors contra l’ERO de Radiotelevisió Valenciana (RTVV). Mentre els advocats dels quatre sindicats denunciants (CCOO, UGT, Intersindical Valenciana i CGT) van demanar la nul·litat de la mesura, l’empresa la va justificar amb uns arguments que deixaven en evidència la mala gestió dels darrers 15 anys.

Una de les afirmacions més sorprenents la va protagonitzar l’exdirector general de RTVV, José López Jaraba, el qual, potser ressentit perquè no van comptar amb ell per continuar al càrrec (va dimitir en plena reconversió de l’empresa a societat mercantil i amb l’ERO a mitges), va admetre que l’ERO havia estat un “encàrrec polític”. L’advocat de la Generalitat, però, va eludir responsabilitats assegurant que RTVV té personalitat jurídica pròpia i que l’Administració no havia intervingut.

Durant la seva declaració davant el jutge, Jaraba, també va admetre que va blindar els contractes d’alguns directius, i va contradir l’empresa en diverses ocasions, com per exemple quan va reconèixer que no es va comunicar per escrit la fi de la negociació de l’ERO amb els representants de la plantilla.

Situació “desastrosa”

Els advocats de l’empresa van justificar l’ERO per una situació econòmica “desastrosa”, una plantilla “sobredimensionada” i un retorn social a la baixa. En concret, va explicar que l’ens acumulava unes pèrdues de 812 milions d’euros des del 2008; tenia un deute financer de 1.126 milions i devia als proveïdors 200 milions. A més, els ingressos havien passat de 74,7 a 9,3 milions.

Per altra banda, va recordar que, el 1991, RTVV tenia 687 treballadors, mentre que el 2011 eren 1.677, però l’audiència havia caigut del 22,5% del 1992 al 4,8% d’aquest 2013.

ERO arbitrari

Per la seva part, els advocats dels sindicats van demanar la nul·litat de l’expedient de regulació per ser arbitrari i desigual, i perquè no havien quedat acreditats els motius econòmics, tècnics i organitzatius argumentats per l’empresa. L’acusació també va remarcar que l’ERO havia estat mal dissenyat, ja que finalment es van haver de desafectar 186 tècnics per evitar que els mitjans públics es quedessin sense emetre al setembre.