El periodista Joaquim Maria Puyal va ser distingit aquest dimarts a la nit amb el Premi Català de l’Any 2011. El locutor de Catalunya Ràdio es va imposar al cardiòleg Josep Brugada i la pilot de trial Laia Sanz amb el 42,65% dels més de 80.000 vots dels lectors d’El Periódico i els espectadors d’Els matins de TV3.

En el seu discurs, Puyal va dir que, en realitat, el català de l’any era aquell que pateix les retallades i la crisi, i va acceptar el guardó “en nom dels periodistes”. Sobre la professió, va ressaltar que el periodisme és una de les “potes essencials de la societat democràtica”.

Puyal també va parlar de la crisi dels mitjans, i va assenyalar que, “més enllà” d’aquesta, encara és “més profunda” la crisi del periodisme. En aquest sentit, va afegir que aquesta crisi és mundial, ja que els poders cada vegada influeixen més directament en la “producció dels missatges”, i els professionals cada vegada tenen un “espai més estret” en la seva actuació.

Sobre la crisi econòmica general, Joaquim Maria Puyal va assegurar que “ens calen discursos i pensadors lúcids, ens calen idees per entre tots trobar algunes línies vàlides de pensament” per sortir-nos-en.