PSOE i PP han arribat a un acord que permetrà la renovació del consell d’administració de RTVE, al qual s’han sumat Unides Podem i PNB.

El nou president de la corporació serà el periodista José Manuel Pérez Tornero, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, director de la Càtedra RTVE-UAB per a la Innovació dels Informatius en la Societat Digital, i creador de programes de TVE com La aventura del saber, entre d’altres.

Pérez Tornero, cinquè en la classificació del concurs públic per renovar la cúpula de RTVE, substituirà Rosa María Mateo, administradora única provisional de l’ens públic des de juliol de 2018.

La resta de membres del nou consell d’administració de RTVE seran Ramón Colom Esmatges, Elena Sánchez Caballero, Concepción Carmen Cascajosa Virino, José Manuel Martín Medem, Roberto Lakidaín Zabalza, María Carmen Sastre Bellas, Jenaro Castro Muiña, María Consuelo Aparicio Avendaño i Juan José Baños Loinaz.

Dos anys i mig de concurs

El concurs per elegir la nova cúpula de la corporació pública es va endegar el juliol de 2018 i va quedar encallat després de publicar-se les 20 candidatures finalistes el desembre del mateix any.

El procés es va desbloquejar a finals d’octubre de 2020, quan la mesa de la comissió mixta de control parlamentari de RTVE va acordar per unanimitat reprendre el concurs a partir de la llista inicial de candidatures acceptades.

Fa un parell de setmanes, la comissió consultiva de nomenaments del Congrés dels Diputats va dictaminar favorablement a la idoneïtat de les 87 candidatures (de 94) que havien continuat en el concurs.

Segons la normativa, sis membres del consell d’administració els escull el Congrés per majoria de dos terços, o amb una majoria absoluta en segona votació sempre que hagin estat proposat almenys per la meitat dels grups. Els altres quatre consellers els designa el Senat. Entre els deu membres, el Congrés elegeix qui ha d’ocupar la presidència amb el mateix procediment.