La junta de govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha decidit per unanimitat atorgar el Premi Ofici de Periodista a Josep Maria Cadena per la seva trajectòria professional. El reconeixement, el més important que concedeix la institució, es produeix quan fa 50 anys de la creació del Grup Democràtic de Periodistes, del qual Cadena va ser un dels principals impulsors. El lliurament del premi tindrà lloc el 12 de maig.

El CPC va instituir el Premi Ofici de Periodista per valorar la trajectòria de “professionals que són una referència per al conjunt de la professió i que gaudeixen del respecte i l’estima dels seus companys”. Amb aquesta distinció, la junta vol fer un reconeixement explícit a qui considera “un dels grans periodistes del nostre temps, per tota la seva dilatada col·laboració amb els mitjans de comunicació”.

Anteriorment havien rebut aquest guardó Enric Frigola (2000), Josep Pernau (2002), Rosa Maria Calaf (2003), Maria Eugènia Ibáñez (2004), José Martí Gómez (2005), Josep Maria Huertas Clavería (2005), Joaquim Maria Puyal (2006), Jaime Arias (2007), Mercè Conesa (2008), Narcís-Jordi Aragó (2009), Xavier Batalla (2012) i Josep Maria Espinas (2013).

Trajectòria

Josep Maria Cadena (Barcelona, 1935) ha practicat gairebé tots els gèneres informatius i d’opinió a la premsa diària, ràdio i ocasionalment televisió, però amb preferència en els mitjans impresos. Redactor de l’agència EFE a Barcelona entre 1960 i 1967, va treballar a Diario de Barcelona de 1962 a 1976, on a finals de 1969 li van encarregar una secció dominical, Gentes de pluma y lápiz, on tractava sobre periòdics satírics, periodistes i dibuixants a la premsa humorística que estaven oblidats pel gran públic, i va ser quan va començar a fer crítica de les exposicions de les galeries d’art de Barcelona. Al llarg de la seva trajectòria ha publicat més de 75 títols referits a temes d’art, biografies de pintors, escultors i dibuixants, i a treballs de divulgació històrica.

Cadena va ser subdirector del diari Avui des del primer número del 23 d’abril de 1976 fins al desembre de 1979, i acabada aquesta etapa va ser nomenat director de la Hoja del Lunes en el seu darrer període. El 1984 va treballar com a redactor en cap a El Periódico de Catalunya, on va crear una secció d’art i va exercir de crític fins al 2010.

Josep Maria Cadena ha estat distingit amb nombrosos reconeixements, com ara el Premi Mañé i Flaquer de Periodisme, el Premi Ciutat de Barcelona o la Creu de Sant Jordi. L’any passat va rebre el Premi Nacional de Cultura per la seva dilatada trajectòria en l’àmbit de la crítica d’art i, especialment, per la seva contribució a l’estudi, la difusió i l’anàlisi del periodisme gràfic català, des dels autors de les revistes de primers de segle XX fins als més contemporanis.