El setembre de 2013, el digital PRNoticias va ser víctima d’un ciberatac pel qual el portal es va mantenir amb intermitències i caigudes periòdiques del servidor. Aquest diumenge, agents de la policia van informar que el passat dimecres van detenir quatre persones per aquests fets: Luis Sans, exconseller delegat d’Intereconomía, i tres informàtics (un d’ells a Tarragona, la resta a Madrid) que suposadament haurien estat contractats pel primer per realitzar els atacs informàtics a PRNoticias, que en aquell moment estava publicant informacions crítiques amb el grup. Segons el mitjà, els danys causat serien d’uns 425.000 euros.

Sans va ser alliberat amb càrrecs després de declarar durant diverses hores. A més, el president d’Intereconomía, Julio Ariza, també va declarar, sense que se li imputés cap acusació.

Des del grup, però, es nega cap vinculació amb els atacs, i s’assegura que ha estat víctima d’atacs per part d’un dels tres hackers detinguts, que treballava per a l’empresa. Intereconomía explica en un comunicat que el 15 de juliol va denunciar a la policia l’informàtic després de detectar que havien estat “atacats els webs i els servidors del grup, redireccionant els correus electrònics dels seus directius per ser espaiats i sostraient informació de tot tipus”.

Julio Ariza, en el punt de mira

Els atacs a PRNoticias es van produir per denegació de servei distribuïda (DDoS), que és quan diversos ordinadors es comuniquen amb un sistema informàtic de manera simultània fins a saturar-lo i deixar-lo inaccessible. En aquest cas, la xarxa d’ordinadors utilitzats es trobava repartida per tot el món, el que va dificultar les tasques per aturar els atacs o mitigar-los, així com la investigació per determinar-ne el seu origen, segons informava aquest diumenge la Policia espanyola.

L’operació ha estat realitzada per la Unitat d’Investigació Tecnològica de la Comissaria General de la Policia Judicial amb la col·laboració de la brigada provincial de la Policia Judicial de Tarragona, l’FBI i les autoritats del Canadà. Després de 14 mesos de recerca, els agents han determinat que Sans va realitzar pagaments periòdics a tres persones amb alts coneixements informàtics i capacitat d’accés a complexes xarxes cibernètiques.

Amb tot, segons assenyalen fots de la investigació a El Confidencial, la hipòtesi és que els atacs van ser ideats per Julio Ariza i el seu fill Julen Ariza en connivència amb Luis Sans. Des de l’entorn de l’exconseller delegat, però, es nega la seva vinculació amb els fets i s’atribueixen a la família Ariza. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram