Aquest dimarts, els Prínceps d’Astúries han lliurat els Premis Nacionals de 2011 i 2012 atorgats pel Ministeri Cultura. El guardó en la categoria de televisió de l’anterior edició va ser per als serveis informatius de TVE, aleshores dirigits per Fran Llorente. Però com que l’acte d’entrega no es va celebrar i s’ha ajuntat amb el d’aquest any, qui ha recollit el guardó ha estat l’actual director dels serveis informatius, el discutit Julio Somoano, nomenat el passat estiu.

Segons han remarcat fonts de RTVE a elmundo.es, el premi és per als serveis informatius i no per a una persona, per la qual cosa es va decidir que Somoano, com a director, fos l’encarregat de recollir-lo. A més, afirmen que es va convidar Llorente a l’acte, però que aquest va declinar la invitació, segons les mateixes fonts.

A banda de Llorente, de l’equip dels serveis informatius premiat tampoc hi són Ana Pastor, Pepa Bueno o Xavier Fortes, entre d’altres.

Crítiques del PP al veredicte

El veredicte del jurat, fet públic el novembre del 2011, destacava “el tractament escrupolós de la diversitat de la opinió com a reflex de la pluralitat social; el treball sempre atent a la dimensió ètica i de valors, així com l’altíssima qualitat professional dels seus equips, el continu perfeccionament tècnic i, específicament, el tractament curós de la informació cultural”.

En conèixer-se el premi, el portaveu del PP a la comissió de control parlamentari de RTVE, Ramón Moreno, va carregar contra el Ministeri de Cultura per distingir uns serveis informatius durament criticats des del seu partit.

Aquest dimarts, el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, ha destacat que el guardó distingia al “bon periodisme” i ha assegurat que tant els serveis informatius com Jesús Hermida (distingit en la mateixa categoria el 2012) eren “justos guanyadors” del Premi Nacional de Televisió.