Les informacions elaborades mitjançant el periodisme de dades no són cap novetat a al diari Ara. A partir de dijous, però, el mitjà fa una passa més i posa en marxa una secció pròpia en l’edició digital on s’aixoplugaran tots els articles elaborats a partir de grans quantitats de dades. L’Ara Data s’estrena amb el primer d’una sèrie de reportatges sobre ciutats catalanes i segregació social.

“Volem aprofundir en els grans temes d’actualitat, entendre’ls i fer-nos entendre, amb un format molt visual, d’acord amb com es consumeix la informació en aquest món transmèdia”, explica Isaac Salvatierra, cap de l’Ara.cat i coordinador del projecte.

Ara Data combinarà tres formats diferents: notícies de context, molt gràfiques; reportatges en profunditat que també es publicaran a l’edició impresa, i projectes multimèdia més ambiciosos desenvolupats per l’equip d’interactius del diari, segons explica el mitjà.

“El periodisme d’investigació clàssic ha furgat entre la paperassa per destapar notícies, per fer de vigilant dels governs; ara la paperassa és digital, són les bases de dades. Aquí és on hem de posar el nas per trobar l’agulla en el paller. L’olfacte periodístic també es demostra buscant, agregant i creuant unes dades per obtenir-ne d’altres”, assenyala Salvatierra.

“Aquí el periodisme de dades va per darrere dels mitjans anglosaxons, en part perquè les polítiques de govern obert tot just acaben d’arribar. Però ara tenim l’oportunitat d’avançar molt”, afegeix en referència a l’entrada en vigor fa uns mesoss de la Llei de la transparència.