L’Audiència de Barcelona ha revocat la sentència contra els responsables de la revista Cafè amb Llet i els ha absolt del càrrec d’atemptar contra el dret a l’honor de Josep Maria Via, president del Consorci Parc Salut Mar, en les denúncies de la publicació sobre la mala gestió del sistema sanitari públic català. En la seva resolució, l’Audiència argumenta que el dret a l’honor es troba “limitat” per la llibertat d’expressió i informació.

Albano Dante-Fachín i Marta Sibina havien estat condemnats l’octubre del 2012 pel Jutjat de Primera Instància número 37 de Barcelona a 10.000 euros de multa i a la retirada del vídeo El major robatori de la història de Catalunya, on la revista de la Selva i l’Alt Maresme denunciava diversos casos d’opacitat a la sanitat pública catalana que impliquen alts càrrecs.

Els editors, han celebrat la seva absolució i han agraït el suport rebut des de que Via va demandar-los fa gairebé dos anys. En un vídeo d’agraïment, Sibina remarca que el vídeo que va provocar la denúncia “no té cap dada falsa” i “no vulnera els drets de ningú”.

Crítica emparada per la llibertat d’expressió

En la sentència del Jutjat de Primera Instància, es considerava que la frase “gent com vostè [Via], com [Ramon] Bagó, com [Carles] Manté i tants altres que s’han enriquit a costa d’enfonsar la nostra Sanitat” atemptava contra el dret a l’honor del denunciant, que defensava que ell no havia comès cap “robatori”, tal com deia el títol del vídeo.

Per la seva part, des de Cafè amb Llet s’argumentava que al president del Consorci Parc Salut Mar no se l’acusava de cap delicte, sinó que se’l citava com a autor d’un article publicat a El País, a diferència d’altres càrrecs dels quals sí es qüestionava la gestió dels diners públics, i que mai han denunciat la publicació.

Ara, l’Audiència considera que la frase queda emparada per la llibertat d’expressió en el context d’una crítica “aspre”, i que les afirmacions del vídeo no suposen un “menyspreu personal, vexació injustificada o insult” i no sobrepassen el límit de la llibertat d’expressió.