Tot i que inicialment els acomiadaments havien d’afectar entre 150 i 200 treballadors, finalment Unidad Editorial farà fora entre 195 i 220 de les una mica més de les 600 persones que treballen a El Mundo, el servei de documentació i les revistes Yo Dona, Magazine i Metrópolis, segons va confirmar la direcció als sindicats divendres passat. Això suposa al voltant d’un terç del total de la plantilla, però a les delegacions el percentatge serà major, malgrat sembla que finalment no se’n tancarà cap.

En el cas de Catalunya, els acomiadats afectarien la meitat de la plantilla. Actualment, a la redacció de Barcelona hi ha 28 persones treballant: 14 periodistes, dos maquetistes, dos fotògrafs i personal de publicitat i administració. A banda de l’edició catalana d’El Mundo, es realitzen peces per a altres seccions del diari, i es fan suplements propis com Tendències, Innovadores i Indrets.

Els treballadors es mobilitzen

El detal de l’ERO que planeja la direcció es coneixerà el 7 de maig, però els treballadors ja han començat a mobilitzar-se. A partir d’aquest dijous 3 de maig iniciaran una vaga de firmes indefinida; el dilluns 7 realitzaran una aturada parcial de 20 a 21 h; del 8 al 10 de maig, l’aturada serà de 19 a 21 h; i culminarà divendres 11 amb una aturada total.

La direcció ha ofert 30 dies per any treballat d’indemnització, tot i que no ha especificat si hi haurà límit de mensualitats (més que els 20 de la reforma laboral). El comitè espera que amb les mobilitzacions l’empresa accepti rebaixar “substancialment” el nombre d’acomiadaments, que presenti un pla de baixes incentivades, i que ofereixi les mateixes condicions que en l’ERO del 2009 (42 dies per any sense límit de mensualitats i 10.000 euros lineals).

L’objectiu d’Unidad Editorial és que al juny s’hagi tancat del tot l’expedient de regulació per poder rebaixar la massa salarial.