El Ple del Parlament europeu ha alertat de les “ingerències polítiques” que existeixen sobre els serveis públics de ràdio i televisió dels estats membres i ha proposat que se’ls doni un major suport financer per protegir la seva independència.

L’informe, aprovat la setmana passada per 522 vots a favor, 22 en contra i 62 abstencions, assenyala que, en alguns països de la Unió Europea, els mitjans públics “s’enfronten a problemes importants que posen en perill la seva independència política, la seva viabilitat i fins i tot el seu fonament financer”.

Per això, els eurodiputats reclamen als governs que acabin amb les “ingerències polítiques” en els continguts dels seus organismes de radiodifusió, i subratllen que el respecte a la llibertat d’expressió, el pluralisme en els mitjans i la independència en el finançament han de ser una “prioritat”.

D’altra banda, l’Eurocambra advoca per potenciar la presència dels mitjans de comunicació públics a internet, no només amb continguts més “atractius i de qualitat” que permetin arribar a noves generacions, sinó també impulsant noves lleis que afavoreixin aquesta possibilitat.

A més, suggereix combatre “l’escletxa digital”, per exemple, entre el camp i la ciutat, promovent la digitalització per aconseguir la igualtat d’accés a tots els continguts de la radiodifusió.

D’altra banda, el Parlament europeu aposta per adaptar a la nova era digital els drets d’autor per permetre als organismes de radiodifusió tenir una àmplia gamma de continguts europeus de qualitat. Junt amb aquesta recomanació, el text insta Brussel·les a vetllar perquè “els qui agreguen els continguts respectin el marc jurídic existent i els proveïdors de serveis en línia contribueixin a finançar la creació de continguts”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram