El ple del Parlament Europeu ha aprovat una resolució en què demana la creació d’un òrgan regulador “independent i imparcial”, en cooperació amb les organitzacions de periodistes, per tal de “vigilar i documentar” els atacs i les amenaces contra els professionals de la informació i els mitjans, amb l’objectiu de combatre-les. La voluntat és oferir “mecanismes legals eficaços” per prevenir l’autocensura.

La resolució, aprovada dijous amb 488 vots a favor, 43 en contra i 114 abstencions, també insta els Estats membres a donar més suport financer als mitjans públics i al periodisme d’investigació, abstenint-se al mateix temps de participar en les decisions editorials.

Pel que fa a les anomenades fake news, el Parlament expressa la seva “preocupació” per l’amenaça que poden suposar per a la llibertat d’expressió i d’opinió i per a la independència dels mitjans”. Amb tot, es remarca que parlar de notícies falses “mai ha de tenir per objecte soscavar la confiança pública en els mitjans de comunicació o desacreditar i criminalitzar les veus crítiques”.

Per fomentar i protegir la informació objectiva, l’Eurocambra anima les empreses editores i les plataformes digitals a facilitar eines als usuaris per detectar i notificar possibles notícies falses per permetre a organitzacions independents la comprovació dels fets i la correcció de les informacions si s’escau.