El judici a l’exsecretari general i excap de personal de RTVV ha conclòs abans del seu inici amb una acord de conformitat entre la defensa, la Fiscalia i les acusacions particulars. Finalment, Vicente Sanz ha admès els càrrecs d’assetjament i d’abusos sexuals a tres treballadores de l’ens públic (fins ara havia defensat que van ser relacions consentides).

Així, l’Audiència de València ha condemnat Sanz a una pena de multa de 15.660 euros i una indemnització total de 210.000 euros per sis delictes (tres d’assetjament i tres d’abús), 60.000 per a una de les víctimes i 75.000 per a cadascuna de les altres dues. A més, no es podrà acostar a menys de 500 metres de les víctimes durant cinc anys.

Amb l’acord, l’expresident del PP a València evitarà la presó (s’enfrontava a més de 20 anys), almenys de moment, ja que ara tindrà antecedents i properament ha de declarar com a imputat pel desviament de fons de RTVV durant la visita del papa Benet XVI a València el juliol de 2006, en una peça inclosa dins el sumari de la trama Gürtel.

A banda, RTVV ha estat declarada responsable civil subsidiària, de manera que sí Vicente Sanz no pagués les indemnitzacions per insolvència, aleshores les hauria d’assumir l’empresa pública en vies de liquidació.

Cal recordar que les tres treballadores van denunciar l’aleshores cap de personal de RTVV el febrer de 2010, i a l’estiu la direcció de l’ens públic va permetre la seva jubilació sense obrir cap expedient per la seva imputació.

La fi del ‘calvari’ per a les víctimes

Les tres extreballadores denunciants han emès un comunicat conjunt on expressen la seva satisfacció per la sentència on Vicente Sanz s’ha declarat culpable i ha reconegut “les trobades, humiliacions i vexacions sexuals” a què les va sotmetre entre 2007 i 2010 “sota amenaces que afectaven la seva vida personal, familiar i professional”.

Per a les tres dones, el reconeixement dels fets per l’excap de personal suposa “el final d’un calvari” que només elles i el seu entorn més proper han hagut de suportar: quan es van produir els fets, quan els van denunciar i durant el temps que s’ha tramitat el procediment.

El text recorda que, com a conseqüència dels fets, les tres dones han patit “transtorns adaptatius amb simptomatologia ansiosa depressiva”, raó per la qual van estar de baixa durant molt de temps. Tampoc obliden que els directius de RTVV “no van fer absolutament res” per evitar els fets ni per ajudar-les un cop els van denunciar.

Les extreballadores recalquen que han estat les úniques que han denunciat, han patit i han estat part de tot el procediment, per la qual cosa se senten” les úniques legitimades per poder arribar a aquesta conformitat i a aquesta solució”.