La Comissió d’Arbitratge, Queixes i Deontologia de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE) considera que el fals documental de Jordi Évole sobre el 23-F, Operación Palace, emès per La Sexta, pertany a “un àmbit que està més enllà del periodisme”, i que, per tant, “no ha de sotmetre’s als seus principis”. La resolució arriba després de l’obertura d’un expedient arran d’una sol·licitud de l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC), que argumentava que el treball podia vulnerar fins a cinc principis del codi deontològic.

La Comissió, però, considera que Operación Palace és un programa “que pretén provocar i experimentar, que transgredeix el convencional, però fonamentat en mentires, una falòrnia”, però l’objectiu del qual no és “enganyar el públic”, sinó “cridar l’atenció, obtenir audiència, induir una reflexió sobre la manipulació i denunciar els efectes del secret i l’ocultació de documents que interessen al públic per conèixer i explicar fets rellevants”.

A més, assenyala que “repudiar aquest tipus de creacions suposa posar límits i fronteres a la imaginació, a la creativitat, a l’ús de recursos com al ironia, la paradoxa, la comèdia, el drama… que també serveixen a la recerca de la veritat, a la defensa de les llibertats i els drets dels ciutadans i a denunciar obstacles per aconseguir-ho”.

Amb tot, l’organisme entén que, tractant-se d’un esdeveniment com el 23-F, els objectius del programa “podrien haver-se intentat amb procediments periodístics ajustats als seus principis deontològics”. A més, la Comissió considera que el reportatge és “pertorbador per als periodistes que canvien el seu uniforme de treball”, pel fet de passar  la realitat a utilitzar la ficció”, malgrat “amb el risc de perjudicar el seu crèdit”.