El canvi en la dinàmica política a l’Hospitalet de Llobregat sembla que es va fent realitat, a poc a poc. L’antic corró socialista –ja sense majoria absoluta– va quedant, cada cop més, com una relíquia del passat. I és que el Ple aprovarà aquest dimarts una moció conjunta de tots els grups de l’oposició per “reformular els mitjans de comunicació locals” i demanar “el retorn de Ràdio l’Hospitalet”, una qüestió delicada que ha marcat l’agenda política des de l’any 2011, quan el govern municipal –aleshores format per PSC i ICV-EUiA– va decidir tancar la ràdio i la televisió locals.

L’escenificació de l’històric acord entre les forces de l’oposició –C’s, Canviem, PP, Guanyem, ERC, CiU i CUP– es va dur a terme la setmana passada a la plaça Francesc Macià, just al davant de l’edifici dels mitjans públics, amb la presència de diversos treballadors que van sortir per seguir la roda de premsa i donar suport a la proposta. “Aquesta moció neix del profund descontentament de l’oposició envers la manca de pluralitat dels mitjans públics de l’Hospitalet”, va explicar Jordi Monrós, cap de files de CiU i erigit portaveu de tots els grups que han presentat la moció.

El text de la proposta també fa referència a la “poca incidència en el conjunt de la ciutadania” que tenen els mitjans de comunicació públics. El model actual, després del tancament de la ràdio i la televisió el 2011, es basa en la difusió de continguts a través d’internet i un canal de TDT, a més del Diari de l’Hospitalet.

Butlletí o diari?

Pel que fa al diari, la moció critica que ara per ara busca primordialment “difondre i promocionar actes i actuacions concretes del govern municipal”. En aquest sentit, el document exigeix “canvis immediats” en els continguts del Diari de l’Hospitalet perquè s’ajustin al reglament de funcionament dels serveis de comunicació locals, un escrit que indica què és i què no és un mitjà de comunicació de titularitat municipal, no sent-ho justament aquells destinats a “difondre i promocionar els serveis públics”.

“Segueix sent el Facebook de l’alcaldessa”, va tornar a recordar Monrós, que va assegurar que els mitjans públics “s’han convertit en una eina de propaganda municipal” que fa difícil garantir “la independència i professionalitat dels seus periodistes”.

L’oposició en bloc també demana “el cessament de l’actual directora dels mitjans”, Anna Esteve, ja que, asseguren els diversos partits, “no reuneix els requisits, criteris de pluralitat i rigor informatius que exigeixen uns mitjans de comunicació”. A més, reivindiquen que s’obri un nou procés per escollir una nova direcció amb el consens de totes les forces del Ple.

Posar fi al “desmantellament dels mitjans públics locals” i reconvertir-los en una “potent eina de comunicació” és un altre dels objectius de la moció, que vol fer partícips als col·lectius de la ciutat perquè tinguin “capacitat de decisió” en la gestió dels mateixos.

Satisfacció i esperança

Davant d’aquesta proposta, el comitè d’empresa dels mitjans públics s’ha mostrat “satisfet” i ha fet visible la seva “motivació per participar” en aquest procés de reformulació que ara sembla obrir-se. Tot plegat dependrà del cas que en faci el govern, però aquesta moció conjunta ja és tota una declaració d’intencions del que pot passar en aquest mandat. “No és improbable que presentem més mocions conjuntes”, va assegurar Monrós. La política riberenca està més oberta que mai.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram