El Sindicat de Periodistes de Catalunya ha criticat el tractament informatiu de l’operació Pandora de dimarts contra el col·lectiu llibertari, quan un “bon nombre” de mitjans va assumir la versió policial que parlava de la detenció d’integrants d’un ‘grup criminal’ i d’actuació contra el ‘terrorisme anarquista’. Per a l’organització, el resultat va ser la “criminalització gratuïta” de diversos col·lectius i moviments socials.

L’SPC reconeix que, al llarg del dia, alguns dels mitjans van anar corregint el seu tractament informatiu, però tard: “ja s’havien vulnerat diversos principis recollits en el codi deontològic de la professió”, denuncia.

Així, el Sindicat afirma que la mala praxi va fer que alguns mitjans no informessin dels fets amb “prou equanimitat” ni “contrastant els continguts alarmistes i ideologitzats” de la versió oficial.

Extremar el rigor

Per això, l’organització fa una crida a “extremar” el rigor informatiu davant de “fets tant remarcables”, especialment després de les repetides experiències en què operacions policials similars contra diferents col·lectius socials posteriorment han quedat en un no-res.

“Situacions d’aquesta mena són les que evidencien amb més claredat que mai la necessitat de regular el dret a la informació de la ciutadania, delimitant per llei els drets i deures dels informadors, en la línia de com ho està en la majoria de països del nostre entorn”, remarca el Sindicat de Periodistes en un comunicat.

Coincidència amb la Llei mordaça

L’SPC recorda que la polèmica ha coincidit amb l’aprovació al Congrés de la “regressiva” Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana, la qual suposa “greus retallades de drets ciutadans” i que “limita” la tasca dels professionals de la informació “atorgant excessius poders als cossos de seguretat per determinar com l’han de fer”.

El Sindicat entén que, amb la nova norma, els periodistes hauran de buscar “noves fórmules” per garantir el dret a la informació de la ciutadania, i que això passa també per “no caure en la trampa de donar validesa absoluta” a les versions oficials en casos com els de dimarts.