El Sindicat de Periodistes de Catalunya denuncia que cada cop hi ha menys fotoperiodistes en les plantilles dels mitjans de comunicació i que aquests abusen dels falsos autònoms. L’organització critica aquesta “tendència creixent” de les empreses periodístiques a “menysprear” la tasca dels reporters gràfics i a “degradar” les seves condicions laborals.

Una situació que es produeix des de “fa temps”, però que s’ha “evidenciat encara més” en els darrers acomiadaments i expedients de regulació d’ocupació, on aquest col·lectiu ha estat especialment afectat.

L’SPC explica que, actualment, a Catalunya hi ha vuit diaris –quatre en paper i quatre digitals– que no tenen cap fotoperiodista en plantilla. En paral·lel, a la premsa catalana –incloses agències– hi ha entre 12 i 15 fotògrafs “en situació irregular com a falsos autònoms”.

El Sindicat no qüestiona la figura del col·laborador –sí en reclama la regulació–, però considera que molts dels mitjans “n’estan abusant i vulnerant la llei”. Així doncs, reclama una actuació “més ferma i decidida” de la Inspecció de Treball per “acabar amb les irregularitats”.

L’organització també denuncia la “pràctica incipient” d’alguns mitjans “d’obligar” els professionals de la imatge a fer-se autònoms a través d’una societat mercantil constituïda per ells mateixos perquè així sigui més difícil establir la relació laboral de fals col·laborador. Una estratègia que l’SPC rebutja i que estudiarà com erradicar-la.

La “precarització creixent” d’aquest col·lectiu professional també es reflecteix en les tarifes que paguen els mitjans, “cada cop més baixes”, segons el Sindicat de Periodistes.

L’SPC també explica que diverses capçaleres que prescindeixen dels fotoperiodistes “pressionen fins al xantatge” el personal de redacció perquè assumeixi la seva tasca amb “equips inadequats”, una pràctica que “va en detriment de la qualitat de la informació”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram