El Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) denuncia que alguns mitjans de comunicació, especialment la premsa escrita, aprofita la crisi per incrementar la precarietat laboral dels seus treballadors. El col·lectiu més desafavorit, assegura l’SPC, són els col·laboradors o periodistes a la peça, que han vist com, a conseqüència de la crisi, s’anava reduint el nombre de feines que se’ls encarregava.

A més, el Sindicat alerta que les darreres setmanes alguns mitjans han anunciat la seva intenció de prescindir dels seus col·laboradors “sense cap mena de compensació” per als afectats.

El col·lectiu professional més afectat per aquesta retallada és, segons l’SPC, el dels redactors gràfics. En aquest sentit, el Sindicat de Periodistes diu que cada vegada més diaris no tenen cap fotògraf en plantilla malgrat que disposen d’un grup nombrós que treballa per a ells diàriament. En aquest sentit, detalla que diaris com El País, Público i El Mundo han anunciat mesures més restrictives per als seus col·laboradors i tenen des de fa temps fotoperiodistes sense contracte treballant cada dia per a ells. També el nou diari Ara, segons l’SPC, neix amb “importants indicis de precarietat laboral” entre el col·lectiu dels fotògrafs.

Per tot plegat, el Sindicat de Periodistes de Catalunya reclama a les empreses que corregeixen “urgentment” aquesta situació que no fa més que “precaritzar” les seves plantilles i que “perjudica cada cop més” la qualitat dels productes que elaboren.

A més, recorda que fa uns anys, la lluita dels redactors gràfics, amb el suport del conjunt dels treballadors dels diaris, va aconseguir regularitzar la contractació als diaris. La Vanguardia, El Periódico i El Mundo Deportivo, entre d’altres, van donar d’alta a la Seguretat Social redactors i fotògrafs que treballaven diàriament per a aquests mitjans “i que no eren altra cosa que plantilla encoberta”.