La Xarxa de Televisions Locals (XTVL) arrenca el 2011 apostant pels continguts familiars, que protagonitzaran les tardes de dilluns a divendres. Després d’anys d’oferir en aquesta franja programes infantils d’animació de factura catalana, l’XTVL obre una nova línia basada en produccions destinades no només per a la mainada, sinó també als seus pares i mares. Aquest nou any la Xarxa també potencia la coproducció de continguts amb les televisions adherides.

La nova franja familiar, que s’emet de 19 a 19.30 h, està formada per sis produccions. Els dilluns, Criatures, coproduïda per l’XTVL i les productores Alguna Pregunta i Sommedia, estrenada aquesta tardor, engega la segona temporada amb la mateixa pretensió d’aportar eines útils per a la criança dels fills.

Els dimarts és el torn de la sèrie Aventures, coproduïda per la Xarxa i VOTV, que ofereix reportatges narrats per un nen que entrellacen els esports d’aventura amb l’argument de novel·les clàssiques.

Els dimecres, Peluts, un programa de la Xarxa i m1tv amb la col·laboració de la Societat Protectora d’Animals de Mataró (SPAM), que acosta als espectadors la problemàtica de l’abandonament d’animals, així com la tasca de les protectores promovent-ne l’adopció i fomentant-ne una tinença responsable.

Els dijous, Family Travel ofereix propostes culturals i de lleure per a les famílies amb nens de fins a 12 anys. Es tracta d’una coproducció de l’XTVL i Benecé que combina reportatges i curtmetratges d’animació.

Finalment, els divendres s’emeten dues sèries que comparteixen un l’objectiu de recórrer el territori. D’una banda, Furgoaddictes, un programa de la Xarxa i Mmviatges que s’endinsa en la cultura viatgera de les furgonetes tipus càmper. Així, cada capítol recomana indrets de Catalunya per fer turisme en furgoneta. L’altra és Carreteres secundàries, que suma la tercera temporada en antena proposant noves rutes per fer en bicicleta.

Novetats a les nits

La programació d’hivern també depara novetats en la franja nocturna d’emissió en cadena, que passa a ser de mitja hora. Els dilluns, Crèdit, coproduït per l’XTVL i el grup tvlocal.cat, vol aportar les claus per entendre la situació econòmica actual, així com idees i recursos per millorar l’economia domèstica. I els dimecres, Batega, de la Xarxa i TV L’Hospitalet, pretén explicar de forma planera temes relacionats amb la salut i la medicina.

Els divendres a la nit, el contenidor Civilis, dedicat a temes relacionats amb la societat i la ciutadania, estrena dues noves sèries. Una, Miralls de dones, coproduïda per l’XTVL i JpProduccions, retrata dones que destaquen en algun àmbit professional i que s’emmirallen en altres del passat que també van excel·lir en el mateix camp.

L’altra sèrie és La fragilitat del temps, un projecte de la Xarxa i De Tot Arreu Produccions que mostra com la percepció personal del temps varia en cada etapa de la vida.

Una altra novetat de la programació de la nova temporada és Fanzivid Cartellera, els dissabtes a les 22.30 h, que durant 15 minuts repassa les estrenes cinematogràfiques i a l’actualitat del cinema fet a Catalunya.

També el 2011 s’incorpora a l’oferta de lliure emissió el programa Gaudeix la Festa, un espai divulgatiu de les festes populars i tradicionals més importants del calendari festiu català. Aquest espai és una coproducció de l’XTVL, Canal Blau/Maricel TV i TAC 12.