El CaixaFòrum de Barcelona va acollir dimarts passat el darrer dels cinc actes de lliurament de premis de l’onzena edició del concurs literari Ficcions, l’aventura de crear històries, impulsat per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC).

Enguany el concurs l’han guanyat Julieta Iriarte, Zaira Pérez i Emma Villarejo, de l’INS Sant Andreu, de Sant Andreu de la Barca, amb el relat 1944. Per la seva part, el segon premi ha estat per a Marco Ruiz, de l’IES El Ravatxol de València, per Clau; i el tercer per a Francesca Hernández, de l’IES Sant Agustí, de Sant Agustí des Vedrà d’Eivissa, amb El cerç aragonès.

En la seva onzena edició, Ficcions ha rebut una participació rècord de 3.801 alumnes de 306 centres educatius dels Països Catalans, un 5,79% respecte als 3.593 de 2018, fins ara la seva xifra més alta. Del total de participants, 2.725 alumnes eren de Catalunya (un 12,42% més que l’any passat), 582 del País Valencià (+5,24%) i 494 de les Illes Balears (–19,81%).

Funcionament

El concurs Ficcions està enfocat a alumnes de 14 a 18 anys que cursin segon cicle d’ESO, batxillerat o cicles formatius. L’objectiu és promoure la lectura i l’escriptura en català entre els joves dels territoris de parla catalana, a més d’incentivar la creativitat.

Prenent cinc inicis de novel·la (Curial e Güelfa, anònim; La felicitat d’un pollastre a l’ast, de Marta Soldado,; Les paraules ferides, de Jordi Sierra i Fabra; La bruixa, de Camilla Läzkberg, i Estudi en lila, de Maria Antònia Oliver), els participants havien d’escriure un relat dividit en tres capítols i penjar-los al web del concurs seguint el calendari d’entrega.

Enguany, de les més de 1.500 històries publicades, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, va seleccionar 164 grups finalistes: 90 a Catalunya (146 alumnes), 37 al País Valencià (77 nois i noies) i 37 grups a les Illes Balears (54 estudiants).