La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha posat en marxa una prova pilot immersiva, que permetrà veure el backstage de programes amb la tecnologia 360º, simultàniament amb el visionat normal, i accessible amb subtítols sincronitzats.

El pilot s’emmarca en el projecte l’ImAc, una iniciativa d’àmbit europeu en què participa la CCMA, i que treballa per fer accessibles experiències immersives aprofitant el potencial de les noves tecnologies.

En la prova que fa la CCMA es proposa veure programes com mai s’han vist fins ara: un making of d’un Telenotícies; una edició del programa Cuines; una part de l’òpera Romeu i Julieta al Gran Teatre del Liceu; la programació especial de la Diada de Sant Jordi 2019; un gag del Polònia, i un making of de Preguntes freqüents. Tot en 360º i de forma accessible.

Els espectadors que vulguin provar aquesta experiència tenen diverses opcions:

  • Des de dos dispositius sincronitzats amb navegador web (que utilitza el reproductor de vídeo desenvolupat per i2cat dins del projecte).
  • Des d’una televisió HbbTV 2.0.1 i un mòbil Android de forma sincronitzada.
  • Amb unes ulleres de realitat virtual.
  • Dirigint-se a les instal·lacions de TV3, on hi ha un laboratori de proves (cal sol·licitar-ho prèviament a l’adreça projecteimac@ccma.cat).

Al final de la prova es demana que l’espectador doni la seva opinió sobre l’experiència, perquè és a partir d’aquí des d’on es podrà avançar en el desenvolupament de l’eina.

L’ImAc s’emmarca en el programa d’innovació i recerca Horitzó 2020 de la Unió Europea. La CCMA hi participa aportant les seves produccions 360º i fent la prova pilot de les eines i tecnologies desenvolupades pel projecte.

Els altres partners d’ImAc són el centre de recerca i2CAT, que n’és el coordinador, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Salford del Regne Unit, l’Institut de Recerca Alemany IRT, la televisió alemanya RBB, l’empresa de tecnologies audiovisuals Motion Spell de França, l’Institut Nacional de Persones Cegues RNIB del Regne Unit i l’empresa tecnològica catalana Anglatècnic.