El pla de cobertura informativa més flexible aprovat per la CCMA per a la campanya de les eleccions generals del 20 de desembre ha estat rebutjat per la Junta Electoral Central per no respectar la LOREG. Anteriorment, la Junta Electoral Provincial de Barcelona havia estimat el recurs presentat pel Partit Popular contra els criteris del pla de cobertura. La Corporació hi va recórrer davant la JEC, que l’ha desestimat confirmant la resolució de l’administració electoral barcelonina.

La Junta Electoral assenyala que, encara que “cal reconèixer cert marge de discrecionalitat” dels mitjans respecte del contingut de la cobertura informativa –els criteris periodístics–, en tota cas “s’han de respectar els principis de pluralisme polític i social, així com d’igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa” en la programació dels mitjans públics en període electoral.

Uns principis que, assegura la JEC, “necessàriament han de prevaldre sobre qualssevol altres criteris nous”, en referència a la “proporcionalitat ponderada” en els espais d’informació electoral que implementava la CCMA. A més, etziba que, per molt que el pla es fonamenti en resolucions del Síndic de Greuges de Catalunya i del Parlament, aquests “no tenen competències” en la matèria, de manera que “no tenen rellevància jurídica suficient per constituir l’únic suport” de la proposta de la Corporació.

L’administració electoral afegeix que el pla de cobertura “no respecta” les previsions de l’article 66 de la LOREG, que en cas de no haver-hi conformitat amb totes les formacions polítiques estableix que la duració de la informació s’ha d’ajustar proporcionalment als resultats obtinguts en les darreres eleccions generals; s’han d’emetre de major a menor en funció dels anteriors comicis, i les entrevistes electorals també han de quedar subjectes al principi de proporcionalitat. És a dir, l’aplicació estricta dels anomenats blocs electorals. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram