Tal com vam avançar la setmana passada, la Comissió Europea ha anunciat aquest dilluns que portarà Espanya davant del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) per la taxa del 0,9% que cobra a als operadors de telecomunicacions per finançar TVE i compensar la supressió de publicitat.

Brussel·les considera que aquesta taxa és “incompatible amb les normes de la UE en matèria de telecomunicacions, que disposen que les taxes específiques cobrades als operadors de telecomunicacions estiguin relacionades directament amb la cobertura dels costos de regular el sector de les telecomunicacions”.

En un comunicat, la CE subratlla, a més, que aquests tributs han de ser “objectius, transparents i proporcionats”. La Comissió estima que la taxa havia de generar uns ingressos d’aproximadament 230 milions d’euros el 2010.

L’executiu comunitari també ha denunciat davant del TJUE el model de finançament de la televisió pública francesa, que és en el que s’havia basat l’Estat espanyol per a TVE. L’octubre del 2010, la Comissió ja va instar les autoritats franceses i espanyoles a suprimir aquests impostos sobre les telecomunicacions, però tant Madrid com París han desoït aquesta petició. Les seves al·legacions no han convençut Brussel·les, i ha decidit portar el cas davant de la justícia.

Segons les normes europees sobre telecomunicacions, les taxes específiques cobrades als operadors només poden sufragar determinats costos administratius i de reglamentació (sobretot les autoritzacions i les tasques de regulació) i han de ser objectives, transparents i proporcionades. També cal consultar oportunament les parts interessades.

Tot i això, la CE considera que la taxa a les telecomunicacions per finançar TVE no està relacionada amb els costos de regular el sector sinó que respon a l’absència d’ingressos publicitaris de la televisió pública.

La comissària de Telecomunicacions, Neeli Kroes, va llançar l’expedient contra Espanya el març del 2010, i va assegurar en aquell moment que la taxa semblava “afectar indegudament” els operadors de telecomunicacions, “podent limitar les seves inversions en noves xarxes i serveis avançats i penalitzant en definitiva als seus clients”.