La sala social del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha declarat nul l’ERO de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) i estableix el dret de reincorporació als seus llocs de treball dels 960 treballadors afectats. Els tres jutges que han dictat la sentència entenen que l’expedient va vulnerar els drets fonamentals i les llibertats públiques, recollint els arguments tant dels sindicats com de la Fiscalia durant el judici.

Segons el TSJ, durant el procés de l’ERO hi va haver una “evident i clara alteració” dels llistats dels afectats així com dels “criteris de designació” inicialment aprovats quan ja s’havien produït acomiadaments. Els tres jutges, que no qüestionen els arguments econòmics de l’expedient,  diuen no trobar “justificació ni explicació raonable” respecte a la diferent baremació decidida i utilitzada, i apunten que l’empresa no ha ofert “cap argumentació” que permeti justificar els diferents criteris aplicats.

La sentència, però, desestima la demanda contra la Generalitat valenciana perquè considera que RTVV té personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per obrar, tant la societat mercantil actual com les empreses anteriors que van dissenyar l’ERO.

Ara, la direcció de la radiotelevisió pública té cinc dies per presentar un recurs de cassació. Si l’empresa acaba recorrent al Tribunal Suprem, el cas es podria allargar un any més.

La decisió del TSJ arriba pocs dies després que RTVV hagi adjudicat l’externalització de programes per a la televisió, procés que els membres del consell d’administració proposats pels partits de l’oposició van demanar aturar fins a conèixer la sentència ara feta pública.

Demanen que es depurin responsabilitats

El comitè d’empresa de RTVV ha celebrat la resolució del TSJ i ha demanat el Govern valencià, als partits polítics i a les organitzacions socials que busquin un “futur viable i de consens” per a la radiotelevisió pública i per als seus treballadors.

A més, els representants dels treballadors també demanen al Consell que “depure les responsabilitats polítiques i judicials” en què hagin pogut incórrer els directius de RTVV que “han portat esta empresa a la ruïna i al descrèdit social”.

En un comunicat, el comitè reitera el seu suport a una “radiotelevisió pública, en valencià, de qualitat, plural i sense corrupció en què no es faça recaure sobre els treballadors tot el pes d’una gestió nefasta, atribuïble únicament als gestors i al Govern que els ha nomenat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram