La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència considera que l’esborrany del concurs per adjudicar els drets televisius per a la retransmissió de la final de Copa del Rei de futbol i la Supercopa incompleix amb les condicions que estableix la normativa.

Per aquest motiu, l’ens regulador ha demanat a la Reial Federació Espanyola de Futbol que faci una “reformulació totalment nova” del concurs per triar l’operadora que retransmeti la final de Copa del proper 21 d’abril i els partits de Supercopa. A més, insta la RFEF a revisar les obligacions comercials que limiten la capacitat de les adjudicatàries a explotar comercialment els drets audiovisuals.

La CNMC ha conclòs que la convocatòria del concurs remesa al febrer no compleix els requisits de publicitat, transparència, competitivitat i no discriminació. A més, considera que la documentació aportada no concreta prou els lots o els drets objecte de la comercialització, si aquests es liciten de forma independent o agregada, i quin és el contingut i abast de cadascun dels eventuals lots.

“En essència, el procediment dissenyat per la RFEF es caracteritza per utilitzar la discrecionalitat i la voluntat de l’entitat licitant com a únic criteri de cara a acceptar i valorar les ofertes”, afirma l’informe de l’ens.

A banda, Competència adverteix a la RFEF que podria incórrer en un incompliment de l’obligació de no discriminació entre operadores si persisteix a limitar l’explotació dels drets de retransmissió de la Supercopa únicament a les televisions en obert.

Finalment, la CNMC també insta la RFEF ha determinar com explotarà tots els drets que s’exclouen de la licitació (per exemple DVD o mòbil). En cas de no explotar-los, li recorda que els haurà de retornar als clubs de futbol que juguin els partits.