Arran de la publicació ara fa un any del llibre verd Preparar-se per a la convergència plena del món audiovisual: creixement, creació i valors, la Comissió Europea va obrir una consulta pública per copsar els interessos i les inquietuds del sector. Actualment, s’estan analitzant les respostes per decidir com modificar la normativa audiovisual europea per adaptar-la a la nova realitat, segons va explicar aquest dijous la cap de la unitat de convergència de mitjans i continguts de la Direcció General de Xarxes i Tecnologia de la Comissió Europea, Lorena Boix, en la novena edició del Fòrum de la Comunicació, organitzat pel CAC.

Amb tot, Boix va advertir que l’evolució del sector amb l’aparició d’internet suposa un handicap, especialment pel que fa a la protecció dels menors. “El problema que tenim és que no podem fer una regulació en detall perquè la situació evoluciona molt ràpid. Si triguem tres anys a fer una modificació de la normativa és possible que aleshores la situació ja hagi canviat”, va afirmar. Per això, considera que la línia “més raonable” a seguir a la xarxa és la del foment de l’autoregulació. L’altre escull són les diferents sensibilitats dels estats membres.

Visibilitat privilegiada per a continguts de proximitat i en català

El president del CAC, Roger Loppacher, que va presentar la ponència de Boix, es va mostrar partidari d’aprofitar el procés de convergència tecnològica per afavorir un mercat audiovisual comú que sigui fort i competitiu davant d’altres potències productores de continguts, com ara els Estats Units.

En la seva intervenció, Loppacher també va demanar que es prenguin mesures perquè totes les plataformes híbrides entre televisió i internet donin una posició preeminent als serveis públics audiovisuals que cada país estableixi. Es tracta del concepte de findability, el qual implica que determinats continguts, considerats d’interès general, siguin fàcilment accessibles per als usuaris de cada territori. Per al president del CAC, els continguts de proximitat i en llengua catalana són els que haurien de gaudir d’una visibilitat privilegiada en el cas de Catalunya.