
Presentació de la Revista Orgull en el seu primer aniversari a l’Espai Línia [foto: Joanna Chichelnitzky].
Algunes de les persones que han col·laborat amb Orgull durant aquest any han valorat la feina de la revista. Judith Juanhuix, científica i activista trans, ha manifestat que “Orgull ha representat un pas endavant en el debat serè i plural sobre les polítiques que afecten, en primer terme, les persones LGTBIQ+ i, en últim terme, el model de societat on vivim”.
Judith Juanhuix: “Orgull ha representat un pas endavant en el debat serè i plural”
Una idea que també recull Jordi Petit, activista històric LGTBI+: “Gràcies per aquest corrent d’aire fresc que aporteu, tot exposant la diversitat del moviment LGTBI+ a Catalunya, sense cap crispació i reflectint diferents corrents d’opinió des de la deguda pluralitat. Fa temps que faltava un mirall com ha esdevingut la revista i les notícies que comparteix. Veure el conjunt del moviment sempre permet reflexionar, tal com és el vostre objectiu”.
Exemplars del primer número de la revista Orgull [foto: Elena Pastor / Ajuntament de Barcelona].
Javi Rodríguez: “Orgull ha aconseguit prendre el relleu de totes les publicacions que van proliferar durant la transició a la democràcia”
De fet, Elena Longares, coordinadora del Servei Cruïlles del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats, declara: “Poder comptar amb mitjans de comunicació propis i específics dels col·lectius LGTBIQA+ és imprescindible per tal de crear narratives pròpies, visibilitzar les nostres realitats i defensar els nostres drets. I poder comptar amb una revista específica centrada en l’anàlisi del context de Barcelona fomenta el debat, el coneixement i la consolidació de la ciutat com a defensora de drets”.
Per la seva banda, l’Associació Catalana d’Asexuals ha manifestat que l’arribada d’Orgull els ha permès tenir “un espai per poder mostrar una part del pensament i de la cultura queer sovint poc representada”. I continuen: “Volem fer especial èmfasi en la sensibilitat que han tingut des d’Orgull, i pel respecte des del qual ha partit la nostra col·laboració. És un gust tenir un espai amable i atent, que ens té en compte a nosaltres i a altres realitats de vegades oblidades”.
Orgull com a resposta als discursos d’odi
En un context polític en el qual es posen en dubte els drets de les persones LGTBI+, Orgull procura ser un espai de resistència als discursos d’odi. Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia, assegura: “Orgull és un projecte importantíssim per coordinar les lluites i fer d’altaveu d’entitats i activistes que treballem per una societat sense violències LGTBI-fòbiques. En aquest context d’augment terrible de l’extrema dreta i els discursos d’odi arreu del món calen propostes com Orgull, que ens apropa i ens fa veure que unides tenim més força”.
Eugeni Rodríguez: “Calen propostes com Orgull, que ens apropa i ens fa veure que unides tenim més força”
Quelcom que també expressa Judith Juanhuix, que creu que el pas que ha fet Orgull “és especialment rellevant en un context en què els drets fonamentals i la seva implementació en polítiques d’igualtat es posen cada vegada més en qüestió. Tant des de l’extrema dreta com d’altres grups de pressió que, des de postures suposadament progressistes, supediten els nostres drets i les actuacions que se’n deriven a altres eixos o programes polítics”.
Tant és així que Jordi Petit aprofita l’altaveu per fer una crida: “Cal unitat entre les entitats, aparcar personalismes, no té sentit competir per sortir més als mitjans. És necessari construir un acord unitari contra el feixisme descarat i la censura. És important desmuntar els discursos d’odi, sempre des de la ciència i el laïcisme. Hem de tornar a fer pedagogia social –l’onada reaccionaria afecta tots els drets humans–, resistir per avançar, solidaritat amb les persones trans i amb tanta gent que de cop es troba abandonada i sense drets. Estem en situació d’emergència internacional. Som un país referent en llibertats LGTBI+, fem bandera de la inclusió en la diversitat”.
L’Espai Línia es va tornar a omplir en l’acte de la Revista Orgull [foto: Joanna Chichelnitzky].
El recorregut periodístic d’Orgull
Alguns dels temes més llegits per part dels lectors d’Orgull han sigut reportatges com ara Ser asexual en una societat hipersexualitzada, Explorant el no binarisme o El despertar intersexual; o les entrevistes Consuelo García del Cid: “El franquisme i el Patronato van fer un genocidi contra les lesbianes” o Bob Pop: “No crec en l’amor marica que copia models d’amor patriarcals”.
A més, Orgull també ha publicat articles d’opinió de persones LGTBI+ com Miquel Iceta, Ada Colau, Jaume Collboni, Andrea Momoitio o Toni Aira, entre tants altres, tant a la web com a les revistes en paper.
De fet, només en l’últim mes Orgull ha publicat el reportatge Violència intragènere. A les parelles del mateix sexe també pot haver-hi abús de poder, l’entrevista a Jordi Petit i l’exclusiva del tancament del compte seu compte de Facebook.
Article publicat a Orgull.
Jaume Collboni inaugurarà l’exposició ‘Passat, present i futur del periodisme LGTBI+’ el 17 d’abril a l’Espai Línia