Durant el segon trimestre de l’any, la defensora de l’espectador, el radiooient i l’internauta de RTVE, Elena Caballero, va rebre 31 queixes per un reportatge d’Informe semanal sobre els escarnis a membres del PP per part de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), el qual consideraven parcial i esbiaixat.

La defensora els dóna la raó i assegura que el reportatge Acoso a políticos, emès el 27 d’abril, “no s’ajusta a la bona pràctica periodística; no contextualitza la protesta ciutadana anomenada escrache; realitza acusacions contra persones a les quals no dóna l’oportunitat de defensar-se, i és desequilibrat en les opinions que ofereix”.

En el seu moment, el Consell d’Informatius de TVE ja va criticar durament el reportatge, acusant el programa de vulnerar diversos apartats de l’Estatut d’informació de la CRTVE i del Manual d’estil de RTVE.

Elena Caballero també es pronuncia sobre l’anunciada entrevista a Ada Colau a Para todos La 2, que finalment va ser suspesa per la direcció de TVE perquè en els programes tipus magazín “no es poden tractar temes polítics”. En aquest cas, la defensora argumenta que aquesta és una “dinàmica habitual” en els mitjans audiovisuals, doncs la graella és “un element molt viu on els continguts s’agreguen o es resten de forma continua”.

Amb tot, Caballero apunta que la coordinació entre les diferents unitats podria haver evitat l’anunci d’una entrevista que finalment es va decidir no emetre.

Protestes pels continguts religiosos

En total, durant el segon trimestre, la defensora de l’espectador va rebre 2.551 comunicacions (els tres primers mesos van ser 1.117), principalment per les 977 queixes per l’excés de continguts religiosos a TVE, de les quals 769 formaven part d’una campanya de protesta de l’Observatori del Laïcisme, que entén que la informació religiosa a TVE atempta contra l’aconfessionalitat de l’Estat i vulnera les normes de la corporació.

Per a Caballero, però, RTVE “compleix amb el mandat constitucional” i “no està vinculada a cap confessió religiosa”, malgrat “té en compte” les creences de la societat. Així, assegura que no només emet programes del credo catòlic, sinó que “també dóna espais a les confessions evangèlica, jueva i musulmana, conforme al seu arrelament a Espanya”.

La defensora recalca que l’increment d’aquest tipus de queixes es va produir després d’esdeveniments com la renúncia del papa Benet XVI, i del conclau i l’entronització del papa Francesc, als quals RTVE va donar cobertura.