El vicepresident de la CCMA, Brauli Duart, ha proposat als membres del consell de govern i el comitè de direcció assumir de forma personal la sanció de 701 euros amb què la Delegació del Govern espanyol a Madrid ha multat la periodista Mercè Alcocer, de Catalunya Ràdio, per una suposada “infracció greu de desobediència a l’autoritat”, en aplicació de la Llei de protecció de la seguretat ciutadana, més coneguda com a mordassa.

La Corporació argumenta que legalment no pot assumir el pagament de la sanció “pel seu caràcter específic de responsabilitat personal”, i per això Duart ha proposat als directius una aportació col·lectiva per evitar que la treballadora assumeixi el cost de l’aplicació d’una llei que “vulnera els drets dels professionals dels mitjans de comunicació a l’exercici lliure de la professió”.

Desacord de les plantilles

Els comitès d’empresa i els consells professionals de Catalunya Ràdio i TV3 han mostrat el seu desacord amb la mesura, que qualifiquen de “bona intenció” però “mala solució”. Al seu parer, la decisió de pagar la multa amb aportacions personals dels directius “no és la manera” de resoldre el procés sancionador, ja que entenen que la mesura “és totalment arbitrària i no garanteix que en futurs conflictes l’empresa actuï igual”.

En aquest sentit, els representants sindicals i professionals assenyalen que aquest cas hauria de servir per “establir les bases i marcar una posició clara” de cara a possibles noves multes en el futur. “Creiem que tots els treballadors quedem desprotegits si la CCMA no respon davant d’una sanció imposada a un treballador pel simple fet de fer la seva feina”, afirmen en un comunicat conjunt.

Desobediència a l’autoritat

Els fets que van originar la multa es van produir el 20 de febrer de 2016, davant l’Audiència Nacional, a Madrid, quan Mercè Alcocer cobria com a enviada especial la declaració de Jordi Pujol i Marta Ferrussola, i va intentar aconseguir una declaració de l’advocat de l’expresident en zona no autoritzada per la policia espanyola.

“Es va impedir als mitjans accedir als advocats i al fiscal, dins i fora de les dependències judicials. En no poder acostar-me per obtenir declaracions, vaig voler accedir-hi per un carrer lateral a l’entrada de l’Audiència, i allà em van demanar la documentació”, va explicar en el seu moment la periodista.

La Delegació del Govern espanyol a Madrid va sancionar Alcocer per una “infracció greu de desobediència a l’autoritat”. Segons ella, els agents “van entorpir en tot moment la tasca informadora dels periodistes amb un zel excessiu”.

El Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, va demanar que es revoqués la multa, ja que en la resolució sancionadora no es feia “cap judici de proporcionalitat”, ni es motivava “la constitucionalitat de la sanció”, ni es considerava que pogués existir “una limitació o afectació d’un dret fonamental”. La Delegació, però, ho va desestimar.