El consell d’administració de RTVE ha aprovat una normativa interna de funcionament sobre l’ús dels sistemes d’informació que en un dels punts habilita l’empresa a accedir als correus de tots els treballadors i monitoritzar els seus equips i dispositius mòbils, segons ha avançat Vertele.

Els consells d’informatius de TVE, RNE i iRTVE consideren que la mesura podria atemptar contra el dret dels periodistes a preservar els secret professional i a no revelar les fonts, emparat per la Constitució Espanyola, i ja han demanat explicacions al consell d’administració. A més, remarquen que la mesura amenaçaria la “necessària privacitat” que els consells necessiten en la seva relació amb els professionals de RTVE de cara a possibles denúncies de males pràctiques.

La normativa ha d’entrar en vigor la propera setmana i consta d’un total de articles amb obligacions, recomanacions i prohibicions sobre l’ús de dispositius electrònics. La direcció la justifica pel “fort increment del risc d’atacs de cieberseguretat” i per “la necessitat de protegir al màxim els arxius i serveis informàtics”.

“La direcció de CRTVE, en ús de les seves facultats organitzatives i de direcció, i en nom de revisar el correcte ús dels mitjans posats a disposició dels treballadors, podrà controlar si es fa un ús correcte i responsable d’aquests mitjans i recursos, incloent la supervisió de l’ús del correu electrònic i l’accés a internet durant la jornada de treball”, assenyala el polèmic punt.

La normativa també indica que la direcció podrà “adoptar mesures específiques de control i prevenció de l’ús incorrecte, realitzant revisions periòdiques dels equips i instal·lant programes de monitorització, establint alertes, revisions tècniques i del contingut dels equips i dispositius”.