La Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya ha instat periodistes i mitjans de comunicació a “extremar la verificació” sobre les dades que exposin els candidats a les eleccions al Congrés i el Senat del 10 de novembre en mítings, entrevistes i debats, per tal de “no deixar-se arrossegar per estratègies de desinformació interessades”.

En aquest sentit, recorda que les campanyes electorals solen ser “un escenari propici per a la difusió de dades que no es corresponen amb la realitat, en un marasme de promeses i ofertes” per aconseguir el vot.

La FAPE recalca que “la informació veraç, completa i documentada, basada en dades i fets verificats i contrastats, és la millor barrera per resistir els intents dels partits polítics de confondre l’opinió pública presentant les mentides com a veritats”. En aquesta línia, remarca el deure de “rebutjar de ple i posar en evidència els plans de manipulació dels qui opinen que en política tot s’hi val per tal d’assolir uns objectius electorals”.

L’organització diu en un comunicat que els editors han de publicar “informacions equilibrades, contextualitzades i descontaminades de propaganda i amb una clara intensió de servei púbic” per tal que la ciutadania pugui formar-se la seva pròpia opinió.

La FAPE afegeix que és “primordial” que periodistes i mitjans “plantin cara als interessos dels candidats per liderar l’agenda informativa”, i també que “propiciïn un necessari debat sobre mesures i polítiques públiques, especialment les socials, que no han de ser desplaçades durant la campanya electoral per un únic tema”.