L’Espai Endesa de Barcelona va acollir dimecres una nova edició de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català, la cinquena organitzada per Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals. Enguany, la cerimònia va estar marcada pel context polític i social, amb records als presos polítics i exiliats. L’acte va ser conduït per Màrius Serra i presidit pel president del Parlament, Roger Torrent, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi.

Enguany la Nit de les Revistes i la Premsa en Català ha distingit la periodista Patrícia Plaja amb el Premi Comunicació per la gestió dels atemptats de l’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils com a cap de comunicació dels Mossos d’Esquadra, “un model innovador i capdavanter de la gestió de la comunicació d’una força de seguretat, apropant-la a la ciutadania sense estridències ni excessos”.

Per la seva part, el programa Preguntes freqüents de TV3 ha rebut el Premi Societat per “l’impacte que ha tingut un programa de televisió que ha contribuït a informar els telespectadors i, a més, obrint a l’anàlisi social i política una franja horària fins aleshores reservada a les cadenes estatals, amb un format fresc i original, on totes les veus hi són representades”.

Engunay, el premi a la millor publicació de premsa comarcal ha estat per al Setmanari de l’Alt Empordà, un mitjà amb 40 anys de trajectòria del qual els editors han destacat “la seva professionalitat i rigor i el lideratge en un territori on hi conviuen diversos mitjans de comunicació”. En aquesta categoria, s’ha atorgat una menció especial a la revista L’Om, “per haver fet amb èxit el traspàs generacional d’una capçalera històrica amb un equip jove i amb empenta”.

Quant al guardó a la millor revista, la Federació ha distingit El Món d’Ahir, per la seva aposta per “revaloritzar el paper amb un producte pensat i dissenyat per entrar pels sentits” i editar una publicació d’història d’autor amb un disseny “cuidat i uns continguts amb firmes de prestigi”. En aquesta modalitat s’ha fet una menció especial a Namaka per haver llançat una revista infantil “que trenca motlles en la manera com arriba als infants”.

Per la seva part, el mitjà esportiu eltravesser.cat ha rebut el premi a la millor publicació digital per la seva tasca com a “altaveu del futbol amateur” a l’Alt Camp amb el seguiment de la Tercera Divisió fins a Tercera Catalana.

Pel que fa al diari escocès The National, ha estat distingit amb el Premi Cultura “com a exemple d’un mitjà internacional implicat i compromès amb els drets i les llibertats de Catalunya”, i per la seva cobertura informativa del període social i polític que viu el país.

Finalment, també s’han atorgat tres reconeixements per a Enderrock, El Salí i Nova Conca, amb motiu del respectiu 25è aniversari.