La Federació Llull (Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural) ha manifestat el seu rebuig al Projecte de llei general de comunicació audiovisual, ja que el text “manté les línies mestres” del primer redactat presentat “sense que el Govern espanyol haja incorporat cap esmena significativa”, i per tant continua “discriminant” les llengües minoritzades com la catalana.

La Federació denuncia que l’Executiu de Pedro Sánchez “ha mantingut la línia immobilista, centralista i poc respectuosa amb la realitat plurilingüe de l’Estat pròpia de governs anteriors”, i que la seva retòrica “no s’ha traduït en cap canvi concret, ans al contrari: vol emmascarar continuïtat en la discriminació de la llengua pròpia de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears”.

Per això, ACPV, OBC i Òmnium reiteren que la proposta audiovisual del Govern espanyol suposa “una clara discriminació, subordinació i minorització de la llengua catalana”. El text presentat al Congrés, afegeixen, confirma que l’Estat “negligeix la seva responsabilitat de protegir la diversitat lingüística”.

La Federació Llull remarca que no s’han tingut en compte cap de les esmenes que va elaborar i traslladar als partits dels tres territoris amb representació a Madrid (Compromís, Esquerra, Junts per Catalunya, CUP, PDeCAT i En Comú Podem), i que “van ser assumides com a pròpies”. Es tractava d’esmenes “de mínims” per millorar el text amb la intenció d’atorgar a la llengua catalana un tracte “menys discriminatori”.

ACPV, OBC i Òmnium assenyalen que la nova llei audiovisual “retrocedeix” en la protecció de la diversitat cultural i lingüística, ja que és “de mínims” que el text final fixi quotes a les plataformes i que contempli que aquestes hagin de produir i tenir continguts en les llengües cooficials de l’Estat.