La junta executiva federal de la Federació de Sindicats de Periodistes ha manifestat el seu rebuig al Projecte de llei general de comunicació audiovisual aprovada al Congrés i en tramitació al Senat. L’organització considera que el text és un “perillós pas enrere”, que “vulnera” el dret a la informació de la ciutadania, i conté “greus carències sobre el caràcter públic del servei”, entre d’altres.

La FeSP insta el Govern espanyol i els grups parlamentaris a reformar la normativa abans de la seva aprovació definitiva, per tal de “posar-la al servei de la ciutadania i no dels grans monopolis audiovisuals”.

La Federació diu que la futura llei “empitjora” l’actual aprovada el 2010, que ja trobava “molt deficient”. Més concretament, indica que el nou text “omet la definició de missió de servei públic essencial per a tots els prestadors, tant públics com privats, i ho consagra com a servei d’interès econòmic general”.

La junta de la FeSP també critica que es negui de nou la creació d’una autoritat audiovisual independent que asseguri el compliment de la llei, delegant aquesta tasca en la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, un òrgan que “ja ha demostrat la seva ineficàcia per dur-la a terme”, etziba.

La FeSP igualment rebutja que el text de la futura llei no reguli el tercer sector de la comunicació audiovisual, una iniciativa social que, defensa, “complementa el sector públic i el comercial”. Entre els tres àmbits, subratlla, “cal distribuir de manera equitativa les llicències d’emissió.

L’organització també adverteix que la nova normativa “manté la possibilitat de privatització d’un servei públic essencial com és la informació, i fins i tot de la seva eliminació, a les comunitats autònomes”.

Finalment, la Federació de Sindicats de Periodistes assegura que el text “no garanteix” un finançament estable i suficient per a RTVE i la resta de mitjans públics, inclosa l’Agència Efe.