Coincidint amb el dia internacional contra la violència de gènere, la Federació Internacional de Periodistes ha llançat una campanya mundial per denunciar la violència contra les dones periodistes, i ha fet una crida als governs per assumir la responsabilitat de posar fi a la “impunitat d’aquests crims”. La campanya és una resposta al nombre “sense precedents” de dones periodistes amenaçades, atacades, assetjades, violades o assassinades en l’exercici de la seva professió.

“Desgraciadament, les dones periodistes corren un risc més gran que els homes enfront dels atacs, les amenaces, les intimidacions (fins i tot per internet), les violacions i els abusos. Aquestes actituds criminals poden silenciar les dones en els mitjans de comunicació”, assegura la copresidenta del consell de gènere de la FIP, Mindy Ran, qui afegeix que la seguretat de les periodistes “ha de ser primordial”.

Segons dades de la Federació, aquest any han mort sis dones periodistes en l’exercici de la seva professió. “Un dia internacional, el 25 de novembre, no és suficient per lluitar contra els atacs en contra de les nostres companyes”, apunta Zuliana Lainez, membre del consell de gènere i del comitè executiu de la FIP.

La Federació està creant un grup de treball per garantir que es presti una “atenció constant” a la seguretat de les periodistes arreu del món. “Instem les organitzacions de mitjans de comunicació que facin tot el possible per lluitar contra la violència contra les dones treballadores”, reclama Mounia Belafia, copresidenta del consell de gènere de la FIP. “El respecte a la igualtat de gènere és un primer pas en aquesta direcció i s’ha d’aplicar en totes les seves activitats”, afegeix al respecte.