La Federació Internacional de Periodistes (FIP) i la Federació Europea de Periodistes (FEP) han demanat als diputats espanyols que recolzin el ple reconeixement i la protecció dels drets d’autor dels professionals de la informació. La crida ha tingut lloc de cara al debat al Congrés sobre el projecte de reforma de la Llei de la Propietat Intel·lectual.

En una carta dirigida als representants dels diferents grups en la comissió de cultura, demanen als diputats que donin suport a la petició perquè els periodistes vegin plenament reconeguts els seus drets d’autoria en la nova normativa, realitzada per les organitzacions afiliades a la FIP: la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO i els periodistes d’ELA-Gizalan.

La FIP i la FEP denuncien el que anomenen el “fenomen de la confiscació dels drets”, i reclamen que es reconegui els professionals de la informació com a autors, que es defineixin bé els diferents tipus de tasques periodístiques “perquè no quedi encobert per una vaga noció de treball col·lectiu” i per garantir als periodistes el seu dreta a decidir “quan i com s’utilitza, es reutilitza o es deixa d’utilitzar el seu treball”.

Ambdós organismes recorden que la Comissió Europea, en la comunicació Un mercat únic per als drets de propietat intel·lectual, del maig del 2011, estableix que els periodistes “són autors i el seu treball és important no només perquè serveix per informar, comentar o interpretar el món en què vivim, sinó perquè la llibertat de premsa és un testimoni viu de la societat democràtica i pluralista que és Europa”.

A més, la FIP i la FEP consideren bàsic que els periodistes participin en la comissió que treballa sobre els drets de propietat intel·lectual, i remarquen la importància de protegir també la feina i autoria dels fotoperiodistes.